Bezlepkový ovesný banánový dort: Zdravý a lahodný dezert pro každou příležitost

Publikováno 08.04.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Složení:

reklama
  • 2 šálky ovesných vloček
  • 4 velké zralé banány (asi 2 šálky po rozmačkání)
  • 2 velká vejce
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku kokosového cukru
  • 2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky mořské soli
  • 1 čajová lžička citronové šťávy

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 175 °C a vyložte formu na chléb o rozměrech 9x5 palců pečicím papírem.
  2. Ovesné vločky rozmixujte v mixéru na střední rychlost, dokud nevznikne mouka. Přeneste ovesnou mouku do mísy.
  3. Přidejte kokosový cukr, jedlou sodu, mořskou sůl a skořici. Promíchejte, aby se ingredience spojily.
  4. V jiné míse rozmačkejte banány a přidejte vejce a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte.
  5. Suché ingredience postupně vmíchejte do mokré směsi. Přidejte citronovou šťávu a důkladně promíchejte.
  6. Těsto přeneste do připravené formy a uhlaďte povrch.
  7. Pečte 40 až 45 minut, dokud chléb nenabude a povrch nebude pevný.
  8. Vyjměte z trouby a nechte alespoň 30 minut vychladnout. Poté vyjměte z formy, nakrájejte na plátky a podávejte.

Nutriční informace (na porci):

  • Kalorie: 227 kcal
  • Sacharidy: 44 g
  • Bílkoviny: 7 g
  • Tuky: 4 g
  • Vláknina: 5 g
  • Cukry: 19 g

Tipy pro úpravy receptu:

  • Přidání ořechů: Pro obohacení chuti a textury můžete do těsta přidat 1/2 až 2/3 šálku nasekaných vlašských ořechů nebo pekanových ořechů.
  • Čokoládové variace: Pro milovníky čokolády lze přidat 1/2 až 2/3 šálku čokoládových kousků nebo čokoládových lupínků.
  • Streusel poleva: Pro křupavý povrch můžete před pečením posypat těsto streuselovou polevou.
  • Alternativní sladidla: Kokosový cukr lze nahradit hnědým cukrem nebo jiným oblíbeným sladidlem.

V současné době roste zájem o bezlepkové a zdravější alternativy tradičních dezertů. Použití ovesných vloček místo pšeničné mouky je jedním z populárních způsobů, jak vytvořit bezlepkové pečivo. Navíc, s rostoucím povědomím o výživě a zdravém životním stylu, lidé hledají recepty s nižším obsahem rafinovaného cukru a vyšším obsahem vlákniny a živin. Tento ovesný banánový dort splňuje tyto požadavky a stává se oblíbenou volbou pro ty, kteří chtějí mlsat zdravěji.


Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení