Rané dny míchání
Náš příběh začíná v polovině 19. století, kdy vynálezci po celém světě experimentovali se způsoby, jak usnadnit a zefektivnit proces míchání přísad. V roce 1856 si nechal Ralph Collier, cínář z Baltimoru, patentovat první mixér s rotujícími částmi. Jen o rok později představil EP Griffith šlehací metlu, revoluční nástroj pro míchání přísad. Bratři Monroeové, JF a EP, se také prosadili svým ručně soustruženým rotačním šlehačem vajec, který byl patentován ve Spojených státech v roce 1859.
Tyto rané návrhy upoutaly pozornost společnosti Dover Stamping Company, která získala patent Monroe Brothers. Doverské šlehače se staly oblíbenou americkou značkou, známou jako „Doverský šlehač“. Tyto šlehače byly tak vysoce ceněny, že dokonce i recept z novin Gazette z Cedar Rapids, IA v únoru 1929 obsahoval slavný doverský šlehač v nádherném dezertním receptu s názvem „Hur-Mon Bavarian Cream“.
Vstupte do elektrické éry
Až v roce 1885 debutoval první elektrický mixér, a to díky důmyslné mysli amerického vynálezce Rufuse Eastmana. Byla to však společnost Hobart Manufacturing Company, která se svými velkými komerčními mixéry způsobila skutečnou revoluci v tomto odvětví. V roce 1914 představili nový převratný model, který navždy změnil historii mixérů.
Na počátku 20. století se mezi spotřebiteli staly populární dvě významné americké značky, Hobart KitchenAid a Sunbeam Mixmaster. Ale navzdory své popularitě byly domácí elektrické mixéry stále vzácností ve většině domácností až do 20. let 20. století, kdy se začaly široce používat pro domácí použití.
Stojanový mixér: Změna hry
V roce 1908 Herbert Johnston, inženýr z Hobart Manufacturing Company, měl nápad, když pozoroval, jak pekař míchá chlebové těsto kovovou lžící. Uvědomil si, že musí existovat lepší způsob, a rozhodl se vytvořit mechanický protějšek, který by proces zjednodušil.
V roce 1915 se Johnstonův 20galonový mixér stal standardním vybavením většiny velkých pekáren. Jen o čtyři roky později, v roce 1919, Hobart Manufacturing Company představila Kitchen Aid Food Preparer, který se stal známým jako stolní mixér. Tento revoluční vynález se rychle stal základem kuchyní po celé zemi.
Od ručně soustružených rotačních šlehačů z 19. století až po zavedení elektromotorů a zrodu stojanového mixéru ušel tento nezbytný kuchyňský nástroj dlouhou cestu. Prošel řadou inovací, které nám usnadňují život v kuchyni.
Takže až budete příště šlehat várku sušenek nebo míchat lahodné těsto na dort, věnujte chvilku tomu, abyste ocenili bohatou historii vašeho spolehlivého mixéru. Je to důkaz lidské vynalézavosti a touhy zjednodušit každodenní úkoly.
Kromě mixéru je dalším všestranným kuchyňským nástrojem, který má fascinující historii, mlýnek na maso. Ve Spojeném království je toto zařízení také známé jako „mlýnek na maso“ a používá se k mletí a mixování syrového nebo vařeného masa, ryb, zeleniny a dalších.
Cesta mlýnku na maso sahá až do devatenáctého století, kdy Karl Drais vynalezl první verzi tohoto pozoruhodného nástroje. Zpočátku byly mlýnky na maso ruční klikou, protlačovaly maso kovovou deskou s malými otvory, což vedlo k dlouhým tenkým vláknům masa.
S pokrokem v technologii a širokou dostupností elektřiny začali výrobci vytvářet poháněné mlýnky na maso. Tyto moderní elektrické mlýnky umožňují bezproblémové a rovnoměrné zpracování několika kilogramů hovězího masa. Některé modely jsou dokonce dodávány s nástavci, které přidávají funkce, jako je výroba klobás, kibbe a odšťavňování, což dramaticky rozšířilo rozsah aplikací pro mlýnky na maso.
Takže až budete příště sekat maso na slané jídlo nebo experimentovat s domácími klobásami, vzpomeňte si na cestu a vynalézavost za vaším mlýnkem na maso. Je to důkaz toho, jak se kuchyňské nástroje vyvíjely, aby naše kulinářské dobrodružství byly dostupnější a příjemnější.