První Vlastnosti olivového oleje.
Řekové, Italové a Španělé vedou nejen k produkci olivového oleje, ale jsou také jeho největšími spotřebiteli. Může být konzumován nespočetným způsobem a jediným omezením je naše představivost. Přestože jsme se rozhodli nakupovat tento zdravý tuk, stojí za to zjistit, který olivový olej je nejlepší.
V obchodech jsou dva druhy olivového oleje:
- rafinovaný
- nerafinovaný.
První je vhodný pro smažení a druhý je nejlepší jíst zima a je pro naše tělo nejzdravější.
Nejcennější složkou olivového oleje jsou nenasycené mastné kyseliny, zejména omega-3 a omega-6, které se vyskytují v příznivém poměru.
Tento tuk nejen posiluje srdce, ale také pomáhá regulovat krevní tlak a zabraňuje jeho prudkému nárůstu. Pravidelná konzumace olivového oleje také pomáhá udržovat duševní bdělost a snižuje stres.
Ale to není všechno. Olivový olej je také bohatý na kyselinu olejovou, která má protizánětlivé vlastnosti a je silným antioxidantem.
Tyto vlastnosti mohou chránit před civilizačními chorobami a neutralizovat přebytečné volné radikály. Kyselina olejová také pomáhá snižovat aterosklerózu čisticími nádobami.
Druhý Olivový olej je vhodný pro pokožku
Olivový olej byl po staletí považován za přírodní kosmetiku a byl záhadou krásy našich předků. Není to náhoda, protože je bohatá na cenné vitaminy rozpustné v tucích.
- Vitamin A – je důležitý pro vizuální zdraví a regeneraci kůže,
- vitamín E – pomáhá vyhladit vrásky, obnovuje pevnost pokožky a podporuje syntézu kolagenu,
- Vitamin D – je známý jako posilovač imunity a silný protizánětlivý prostředek,
- vitamin K – je zodpovědný za srážení krve a může chránit před osteoporózou