Krémové kuřecí prsa s parmazánovou krustou

Publikováno 08.04.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Suroviny:

reklama
  • 4 kuřecí prsa bez kosti a kůže
  • ½ hrnku majonézy (pro lehčí variantu lze použít řecký jogurt)
  • ½ hrnku strouhaného parmazánu
  • 1 lžička česnekového prášku
  • ½ lžičky papriky (volitelně, pro barvu)
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 190 °C a lehce vymažte zapékací misku.
  2. V malé misce smíchejte majonézu, strouhaný parmazán, česnekový prášek, papriku, sůl a pepř, dokud nevznikne hladká směs.
  3. Kuřecí prsa položte do připravené zapékací misky a rovnoměrně na ně rozetřete připravenou směs.
  4. Pečte v předehřáté troubě 25–30 minut, dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 75 °C a povrch nebude zlatavý.
  5. Pro dosažení křupavější krusty můžete na poslední 2–3 minuty zapnout funkci grilu.
  6. Podávejte horké s oblíbenou přílohou, jako je pečená zelenina nebo bramborová kaše.

Tipy pro vylepšení:

  • Pro zvýraznění chuti můžete do směsi přidat ½ lžičky italského koření nebo sušených bylinek.
  • Pro křupavější texturu posypte vrch strouhankou nebo panko strouhankou před pečením.
  • Pokud preferujete pikantnější chuť, přidejte špetku kajenského pepře do směsi.

Nutriční informace (na porci):

  • Kalorie: přibližně 350 kcal
  • Bílkoviny: 45 g
  • Tuky: 18 g
  • Sacharidy: 1 g

Tento recept je oblíbený pro svou jednoduchost a bohatou chuť. Kombinace majonézy a parmazánu nejen dodává kuřecím prsům výraznou chuť, ale také je udržuje šťavnatá během pečení. Podobné recepty jsou známé pod názvy jako "Melt In Your Mouth Chicken" nebo "Parmesan Crusted Chicken" a jsou populární v mnoha domácnostech.

Historicky se kombinace sýra a drůbeže objevuje v mnoha kuchyních po celém světě. Parmazán, tvrdý italský sýr s výraznou chutí, je často používán k dochucení pokrmů a vytvoření křupavé krusty. Majonéza, původem z Francie, se stala populární složkou v mnoha receptech díky své schopnosti dodat pokrmům krémovost a vlhkost.

Při přípravě tohoto pokrmu je důležité dbát na správnou teplotu pečení a vnitřní teplotu masa, aby bylo zajištěno, že kuřecí prsa jsou důkladně propečená, ale stále šťavnatá. Použití kuchyňského teploměru může pomoci dosáhnout ideálního výsledku.


Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení