Lahodný smetanový dezert: Snadný hrnečkový recept pro každou příležitost​

Publikováno 30.03.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Suroviny na těsto:

reklama
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 3 vejce
  • 9 lžic oleje
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček kypřicího prášku

Suroviny na krém:

  • 150 g mascarpone
  • 30 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • vanilkové aroma
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy:

  1. Příprava těsta: V míse smíchejte hladkou mouku, krystalový cukr a kypřicí prášek. Přidejte vejce, mléko, olej a vanilkový cukr. Vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek.
  2. Pečení korpusu: Předehřejte troubu na 180 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou, aby se těsto nepřichytilo. Nalijte připravené těsto do formy a pečte přibližně 30 minut. Pro kontrolu propečení použijte špejli – pokud po vytažení zůstane suchá, je korpus hotový.
  3. Příprava krému: Smetanu ke šlehání vyšlehejte do polotuha. V jiné misce smíchejte mascarpone s moučkovým cukrem a několika kapkami vanilkového aroma. Do této směsi opatrně vmíchejte vyšlehanou smetanu, dokud nevznikne hladký a nadýchaný krém.
  4. Dokončení dortu: Upečený korpus nechte vychladnout a poté jej podélně rozřízněte na dvě poloviny. Spodní část potřete připraveným krémem a přiklopte horní polovinou korpusu. Povrch dortu posypte moučkovým cukrem pro dekoraci.

Tipy pro dokonalý dezert:

  • Variace chuti: Pro obměnu můžete do těsta přidat lžíci kakaa, čímž získáte kakaový korpus. Do krému lze přimíchat nastrouhanou citronovou kůru pro osvěžující citrusovou příchuť.
  • Ovoce: Pro zpestření můžete na vrstvu krému přidat čerstvé ovoce, jako jsou jahody, maliny nebo borůvky. Ovoce dodá dezertu svěžest a zajímavou texturu.
  • Skladování: Dort skladujte v lednici a spotřebujte do dvou dnů, aby si zachoval svou čerstvost a chuť.

Hrnečkové recepty mají v české kuchyni dlouhou tradici. Jejich obliba spočívá v jednoduchosti a dostupnosti – místo vážení ingrediencí stačí použít běžný hrnek jako měrnou jednotku. Tento přístup usnadňuje přípravu a činí recepty přístupné i pro začínající kuchaře. Hrnečkové recepty se často předávají z generace na generaci, což svědčí o jejich trvalé popularitě.


Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení