Tento jedinečný recept na žemlovku, který přináší lahodnou kombinaci sladkých jablek, jemného tvarohu a křupavých rohlíků, pochází od paní Jančíkové, za což jí patří velký dík. Žemlovka je nejenom klasikou české kuchyně, ale také pokrmem, který se dá snadno přizpůsobit dle chuti a surovin, které máte doma. V této variantě přinášíme obohacení v podobě tvarohu a rozinek naložených v rumu, což jí dodává zcela novou chuťovou dimenzi.
Potřebné suroviny:
- Máslo (na vymazání formy)
- Strouhanka (na vysypání formy)
- Rohlíky (ideálně starší, aby lépe nasákly mléčnou směs)
- Mléko
- Vejce
- Cukr
- Jablka
- Vanilkový cukr
- Skořice
- Rozinky (namočené v rumu)
- Tvaroh (jedna vanička a jedna kostka)
- Citrónová kůra
Postup přípravy:
Nejprve si připravíme pekáč nebo zapékací mísu. Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, aby se pokrm při pečení nepřichytil. Poté si vezmeme rohlíky, které nakrájíme na kolečka. Tato kolečka ponoříme do směsi mléka, vajec a cukru, aby dobře nasákly.
Následně začneme vrstvit. Spodní vrstvu tvoří namočené rohlíky, na které přijde směs nastrouhaných jablek. Jablka předem smícháme s vanilkovým cukrem, skořicí a rozinkami naloženými v rumu, které pokrmu dodají výraznou vůni. Na tuto vrstvu přidáme tvarohovou směs. K tomu využijeme jeden měkký tvaroh ve vaničce a jeden tvrdší tvaroh v kostce. Směs ochutíme cukrem, citrónovou kůrou a vajíčkem.
Další vrstvu tvoří opět namočené rohlíky. Zbytek mléčné směsi nalijeme na povrch a vše zakončíme plátky másla, které se při pečení krásně rozpustí. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme přibližně 45 minut, dokud povrch nezezlátne.
Tento pokrm, ač se dnes může zdát luxusnější, má své kořeny v jednoduché kuchyni 19. století. Žemlovka původně sloužila jako způsob, jak zužitkovat starší pečivo a sezónní ovoce, zejména jablka. Jednalo se o oblíbený pokrm mezi chudšími vrstvami, který byl jednoduchý na přípravu a dostupný z běžných surovin. Postupně, s rozšířením dostupnosti tvarohu a dalších přísad, se žemlovka stala oblíbeným dezertem nejen v domácnostech, ale i v restauracích, kde ji můžeme najít dodnes.
Variace s tvarohem přinesla do tohoto pokrmu nový prvek, který jej činí jemnějším a lahodnějším. Tvaroh se v české kuchyni ujal především v 20. století, kdy začal být častěji používán ve sladkých receptech.
Některé tradiční recepty na žemlovku nezahrnují rozinky naložené v rumu, ale tato přísada pokrmu dodává unikátní vůni a chuťový zážitek. Kromě toho je možné recept obohatit i ořechy nebo mandle, které přidají další texturu a chuť. Vyzkoušejte také kombinaci s karamelem nebo medem, které dodají dezertu jiný sladký podtón.
Pokud chcete, aby byla vaše žemlovka ještě krémovější, můžete přidat do tvarohové směsi trochu smetany. A pro extra křupavost lze povrch posypat jemnou drobenkou nebo mandlovými lupínky.