Legendární žemlovka s tvarohem a jablky! Tento recept změní váš pohled na tradiční českou kuchyni


Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
zdroj: foto: facebook.com/ koláž: bulwar.cz
reklama
Rate this post

Tento jedinečný recept na žemlovku, který přináší lahodnou kombinaci sladkých jablek, jemného tvarohu a křupavých rohlíků, pochází od paní Jančíkové, za což jí patří velký dík. Žemlovka je nejenom klasikou české kuchyně, ale také pokrmem, který se dá snadno přizpůsobit dle chuti a surovin, které máte doma. V této variantě přinášíme obohacení v podobě tvarohu a rozinek naložených v rumu, což jí dodává zcela novou chuťovou dimenzi.

reklama

Potřebné suroviny:

  • Máslo (na vymazání formy)
  • Strouhanka (na vysypání formy)
  • Rohlíky (ideálně starší, aby lépe nasákly mléčnou směs)
  • Mléko
  • Vejce
  • Cukr
  • Jablka
  • Vanilkový cukr
  • Skořice
  • Rozinky (namočené v rumu)
  • Tvaroh (jedna vanička a jedna kostka)
  • Citrónová kůra

Postup přípravy:

Nejprve si připravíme pekáč nebo zapékací mísu. Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, aby se pokrm při pečení nepřichytil. Poté si vezmeme rohlíky, které nakrájíme na kolečka. Tato kolečka ponoříme do směsi mléka, vajec a cukru, aby dobře nasákly.

Následně začneme vrstvit. Spodní vrstvu tvoří namočené rohlíky, na které přijde směs nastrouhaných jablek. Jablka předem smícháme s vanilkovým cukrem, skořicí a rozinkami naloženými v rumu, které pokrmu dodají výraznou vůni. Na tuto vrstvu přidáme tvarohovou směs. K tomu využijeme jeden měkký tvaroh ve vaničce a jeden tvrdší tvaroh v kostce. Směs ochutíme cukrem, citrónovou kůrou a vajíčkem.

Další vrstvu tvoří opět namočené rohlíky. Zbytek mléčné směsi nalijeme na povrch a vše zakončíme plátky másla, které se při pečení krásně rozpustí. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme přibližně 45 minut, dokud povrch nezezlátne.

foto: facebook.com

Tento pokrm, ač se dnes může zdát luxusnější, má své kořeny v jednoduché kuchyni 19. století. Žemlovka původně sloužila jako způsob, jak zužitkovat starší pečivo a sezónní ovoce, zejména jablka. Jednalo se o oblíbený pokrm mezi chudšími vrstvami, který byl jednoduchý na přípravu a dostupný z běžných surovin. Postupně, s rozšířením dostupnosti tvarohu a dalších přísad, se žemlovka stala oblíbeným dezertem nejen v domácnostech, ale i v restauracích, kde ji můžeme najít dodnes.

Variace s tvarohem přinesla do tohoto pokrmu nový prvek, který jej činí jemnějším a lahodnějším. Tvaroh se v české kuchyni ujal především v 20. století, kdy začal být častěji používán ve sladkých receptech.

Některé tradiční recepty na žemlovku nezahrnují rozinky naložené v rumu, ale tato přísada pokrmu dodává unikátní vůni a chuťový zážitek. Kromě toho je možné recept obohatit i ořechy nebo mandle, které přidají další texturu a chuť. Vyzkoušejte také kombinaci s karamelem nebo medem, které dodají dezertu jiný sladký podtón.

Pokud chcete, aby byla vaše žemlovka ještě krémovější, můžete přidat do tvarohové směsi trochu smetany. A pro extra křupavost lze povrch posypat jemnou drobenkou nebo mandlovými lupínky.

Pokračujte ve čtení.

VRÁTIT SE NA PRVNÍ STRANU

Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení