Osvěžující marinovaný salát z okurek, cibule a rajčat: Ideální letní pochoutka

Publikováno 08.04.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Složení:

reklama
  • 2 velké okurky, nakrájené na tenké plátky
  • 1 střední cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 3 střední rajčata, nakrájená na měsíčky
  • 1/4 šálku bílého octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru (volitelné)
  • 2 stroužky česneku, nasekané (volitelné)

Postup:

  1. V malé misce smíchejte bílý ocet, olivový olej, cukr, sůl a černý pepř, dokud se cukr a sůl zcela nerozpustí.
  2. Do velké mísy vložte nakrájené okurky, cibuli a rajčata.
  3. Přelijte zeleninu připravenou zálivkou a jemně promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně obalily.
  4. Pokud používáte, přidejte nasekaný čerstvý kopr a česnek, a znovu promíchejte.
  5. Mísu zakryjte potravinovou fólií nebo přendejte salát do uzavíratelné nádoby.
  6. Uchovávejte v lednici alespoň 1 hodinu, aby se chutě propojily.
  7. Před podáváním salát znovu promíchejte a případně dochuťte podle potřeby.

Tento salát je nejen chutný, ale také zdravý. Okurky obsahují vysoký podíl vody, což pomáhá hydrataci těla, zatímco rajčata jsou bohatá na vitamíny A a C a antioxidant lykopen. Cibule přidává pikantní chuť a obsahuje sloučeniny s protizánětlivými účinky.

Pro dosažení nejlepší chuti je doporučeno nechat salát marinovat v lednici alespoň hodinu, ideálně však přes noc. Tím se chutě lépe prolnou a výsledný pokrm bude intenzivnější. Při podávání můžete salát ozdobit čerstvými bylinkami, jako je petržel nebo bazalka, které dodají další vrstvu chuti a vůně.


Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení