reklama
Suroviny:
reklama
Pro marinádu:
- 680 g hovězího flank steaku nebo skirt steaku, nakrájeného na tenké plátky proti směru vláken
- 60 ml olivového oleje
- 30 ml limetkové šťávy
- 30 ml sójové omáčky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička chilli prášku
- 1 lžička uzené papriky
- 0,5 lžičky drcených chilli vloček (množství lze upravit podle chuti)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Pro fajitas:
- 2 velké papriky (červená, žlutá nebo zelená), nakrájené na tenké proužky
- 1 velká cibule, nakrájená na tenké plátky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- Tortilly (pšeničné nebo kukuřičné)
- Volitelné přílohy: strouhaný sýr, zakysaná smetana, guacamole, salsa, nasekaný koriandr, limetkové klínky
Postup:
- Příprava marinády: V míse smíchejte olivový olej, limetkovou šťávu, sójovou omáčku, nasekaný česnek, mletý kmín, chilli prášek, uzenou papriku, drcené chilli vločky, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte.
- Marinování masa: Nakrájené hovězí maso vložte do velkého uzavíratelného plastového sáčku nebo mělké nádoby. Přelijte marinádou tak, aby bylo maso rovnoměrně pokryto. Uzavřete sáček nebo přikryjte nádobu a dejte do lednice alespoň na 30 minut, ideálně však na 2–4 hodiny, aby se chutě propojily.
- Příprava masa a zeleniny: Ve velké pánvi nebo grilovací pánvi rozehřejte 1 lžíci rostlinného oleje na středně vysokou teplotu. Vyjměte maso z marinády a osušte přebytečnou tekutinu. Vložte maso do pánve a opékejte 2–3 minuty z každé strany, dokud nedosáhne požadovaného stupně propečení. Poté maso vyjměte z pánve a nechte odpočinout.
- Smažení zeleniny: Do téže pánve přidejte zbývající lžíci rostlinného oleje. Vložte nakrájené papriky a cibuli a restujte je na střední teplotě, dokud nezměknou a lehce nezhnědnou, což trvá přibližně 5–7 minut.
- Ohřev tortill: Tortilly ohřejte na suché pánvi nebo v mikrovlnné troubě, dokud nebudou teplé a poddajné.
- Sestavení fajitas: Na střed každé tortilly položte porci opečeného masa a restované zeleniny. Podle chuti přidejte strouhaný sýr, zakysanou smetanu, guacamole, salsu, nasekaný koriandr nebo pokapejte limetkovou šťávou.
- Podávání: Přeložte tortilly přes náplň a ihned podávejte.
Tipy pro dokonalé fajitas:
- Výběr masa: Flank steak a skirt steak jsou tradiční volbou pro fajitas díky své chuti a textuře. Důležité je krájet maso proti směru vláken, aby bylo co nejjemnější.
- Marinování: Délka marinování ovlivňuje intenzitu chuti. Delší marinování (až 24 hodin) prohloubí chuť masa, ale i 30 minut může poskytnout uspokojivý výsledek.
- Přílohy: Kromě uvedených příloh můžete přidat i nakrájené avokádo, čerstvou salsu nebo nakládané jalapeños pro extra pikantnost.
- Vegetariánská varianta: Pro vegetariánskou verzi můžete maso nahradit plátky portobello hub nebo jinou oblíbenou zeleninou.