Pikantní hovězí fajitas: Autentická chuť Mexika u vás doma

Publikováno 08.04.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Suroviny:

reklama

Pro marinádu:

  • 680 g hovězího flank steaku nebo skirt steaku, nakrájeného na tenké plátky proti směru vláken
  • 60 ml olivového oleje
  • 30 ml limetkové šťávy
  • 30 ml sójové omáčky
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička chilli prášku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 0,5 lžičky drcených chilli vloček (množství lze upravit podle chuti)
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Pro fajitas:

  • 2 velké papriky (červená, žlutá nebo zelená), nakrájené na tenké proužky
  • 1 velká cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • Tortilly (pšeničné nebo kukuřičné)
  • Volitelné přílohy: strouhaný sýr, zakysaná smetana, guacamole, salsa, nasekaný koriandr, limetkové klínky

Postup:

  1. Příprava marinády: V míse smíchejte olivový olej, limetkovou šťávu, sójovou omáčku, nasekaný česnek, mletý kmín, chilli prášek, uzenou papriku, drcené chilli vločky, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte.
  2. Marinování masa: Nakrájené hovězí maso vložte do velkého uzavíratelného plastového sáčku nebo mělké nádoby. Přelijte marinádou tak, aby bylo maso rovnoměrně pokryto. Uzavřete sáček nebo přikryjte nádobu a dejte do lednice alespoň na 30 minut, ideálně však na 2–4 hodiny, aby se chutě propojily.
  3. Příprava masa a zeleniny: Ve velké pánvi nebo grilovací pánvi rozehřejte 1 lžíci rostlinného oleje na středně vysokou teplotu. Vyjměte maso z marinády a osušte přebytečnou tekutinu. Vložte maso do pánve a opékejte 2–3 minuty z každé strany, dokud nedosáhne požadovaného stupně propečení. Poté maso vyjměte z pánve a nechte odpočinout.
  4. Smažení zeleniny: Do téže pánve přidejte zbývající lžíci rostlinného oleje. Vložte nakrájené papriky a cibuli a restujte je na střední teplotě, dokud nezměknou a lehce nezhnědnou, což trvá přibližně 5–7 minut.
  5. Ohřev tortill: Tortilly ohřejte na suché pánvi nebo v mikrovlnné troubě, dokud nebudou teplé a poddajné.
  6. Sestavení fajitas: Na střed každé tortilly položte porci opečeného masa a restované zeleniny. Podle chuti přidejte strouhaný sýr, zakysanou smetanu, guacamole, salsu, nasekaný koriandr nebo pokapejte limetkovou šťávou.
  7. Podávání: Přeložte tortilly přes náplň a ihned podávejte.

Tipy pro dokonalé fajitas:

  • Výběr masa: Flank steak a skirt steak jsou tradiční volbou pro fajitas díky své chuti a textuře. Důležité je krájet maso proti směru vláken, aby bylo co nejjemnější.
  • Marinování: Délka marinování ovlivňuje intenzitu chuti. Delší marinování (až 24 hodin) prohloubí chuť masa, ale i 30 minut může poskytnout uspokojivý výsledek.
  • Přílohy: Kromě uvedených příloh můžete přidat i nakrájené avokádo, čerstvou salsu nebo nakládané jalapeños pro extra pikantnost.
  • Vegetariánská varianta: Pro vegetariánskou verzi můžete maso nahradit plátky portobello hub nebo jinou oblíbenou zeleninou.

Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení