Houbařská sezona začíná dříve
Oproti loňsku začala sezona hub předčasně. „Je to zhruba o dva až tři týdny. Rostou hřiby kováře, ve vyšších polohách křemenáče březové,“ popsal Blesku mykolog Libor Hejl s tím, že nejvíce hub lze najít na okrajích listnatých lesů.
Mykolog: Až o tři týdny dřív!
A počasí bude houbařům přát i nadále. „Bude deštivo a také je malý rozdíl mezi minimálními a maximálními teplotami, což houbám vyhovuje,“ dodala meteoroložka Dagmar Honsová.
Sbírá je, ale nejí
Jako relax vnímá houbaření Tomáš Ježek (37), který bydlí blízko Chlumce nad Cidlinou. „Sice je vůbec nejím, ale můžu je rozdat těm, kdo nemají možnost si je sami nasbírat,“ vysvětlil Tomáš, který se na deště těší. „Po vydatných bouřkách jich pomalu bude plný les a mohly by růst, jak se říká, jako po dešti,“ dodal.
Rostou i na Děčínsku
Děčínské smrkové lesy navštívil Ondřej Urban (30). Především hřiby kováře objevil na cestách. A v košíku dlouho nepobyly, skončily prý klasicky v trojobalu a v guláši. „Jako další byly k nalezení klouzci, křemenáč březový, který je letos rekordně brzy, a začínají muchomůrky růžovky a šedivky. Po přívalovém dešti, který teď proběhl, bude zanedlouho les určitě bohatší,“ doufá houbař.
Koš hřibů jsem věnoval
Z Krušných hor se s krásnými úlovky vrátil Jiří Dubec (38). „V Krušných horách jsem strávil víkend u přátel. Podařilo se najít každý den plný košík. Jeden den křemenáče a druhý den hřiby. Ten jsem ale celý věnoval pánovi v lese, který tam kroužil čtyři hodiny a nic nenašel,“ svěřil Jiří Dubec, který houbaří celoročně.
Houby v české kuchyni
Houbaření je nejen koníček, ale i praktický způsob, jak obohatit českou kuchyni. Houby jsou často sušeny, zamrazovány nebo zpracovány do různých pokrmů. Mezi nejoblíbenější patří houbová omáčka, smaženice, guláše a různé druhy polévek. Houby jsou nejen chutné, ale i výživné a mohou být součástí zdravé výživy.
Zdravotní přínosy hub
Houby obsahují řadu vitamínů a minerálů, jako jsou vitamín D, vitamíny skupiny B, selen a měď. Díky svému nízkému obsahu kalorií a vysokému obsahu vlákniny jsou ideální potravinou pro ty, kteří dbají na své zdraví a váhu. Pravidelná konzumace hub může přispět ke zlepšení imunitního systému, snížení rizika některých druhů rakoviny a podporuje zdraví srdce.
Nejčastější druhy hub v českých lesích
V českých lesích lze najít širokou škálu jedlých hub. Mezi nejčastější patří:
- Hřib smrkový (Boletus edulis)
- Hřib dubový (Boletus reticulatus)
- Křemenáč osikový (Leccinum aurantiacum)
- Klouzek obecný (Suillus luteus)
- Muchomůrka růžovka (Amanita rubescens)
Houbaření v českých lesích je krásný koníček, který nejen přináší radost z úlovků, ale i obohacuje českou kuchyni o chutné a zdravé pokrmy. Sdílejte tento článek svým přátelům.