Sýrové bylinkové bramborové muffiny: Chutný způsob, jak zužitkovat zbytky kaše

Publikováno 08.04.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Ingredience:

reklama
  • 2 šálky bramborové kaše (ideálně zbylé z předchozího dne)
  • 1/2 šálku strouhaného sýra (např. čedar nebo mozzarella)
  • 1/4 šálku strouhaného parmazánu
  • 1/4 šálku mléka
  • 2 vejce, lehce rozšlehaná
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (např. petržel, pažitka nebo tymián)
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 190 °C a vymažte formu na muffiny máslem nebo olejem.
  2. V míse smíchejte bramborovou kaši, oba druhy sýra, mléko, vejce, rozpuštěné máslo, nasekané bylinky, česnekový prášek, sůl a pepř. Míchejte, dokud nevznikne homogenní směs.
  3. Lžící naplňte připravené formičky na muffiny asi do tří čtvrtin jejich objemu.
  4. Pečte v předehřáté troubě 20–25 minut, dokud povrch muffinů nezezlátne a neztuhne.
  5. Po upečení nechte muffiny několik minut vychladnout, poté je opatrně vyjměte z formy. Podávejte teplé.

Tipy pro vylepšení:

  • Křupavá krusta: Pro dosažení křupavějšího povrchu posypte muffiny před pečením strouhankou nebo panko strouhankou smíchanou s trochou rozpuštěného másla.
  • Přídavek masa: Pro sytější variantu můžete do směsi přidat na kostičky nakrájenou slaninu nebo šunku.
  • Pikantní verze: Pro milovníky ostřejších chutí lze přidat špetku kajenského pepře nebo jemně nasekanou chilli papričku.

Historický kontext:

Brambory byly do Evropy přivezeny v 16. století a rychle se staly základní potravinou v mnoha kuchyních. Jejich univerzálnost a dostupnost vedly k nespočtu receptů, které využívají brambory v různých formách. Použití zbytků bramborové kaše k vytvoření nového pokrmu, jako jsou tyto muffiny, je příkladem kulinářské kreativity a snahy o minimalizaci plýtvání potravinami.

Nutriční informace:

Každý muffin obsahuje přibližně:

  • Kalorie: 120 kcal
  • Bílkoviny: 5 g
  • Tuky: 7 g
  • Sacharidy: 10 g
  • Vláknina: 1 g

Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení