reklama
Ingredience:
reklama
- 2 šálky bramborové kaše (ideálně zbylé z předchozího dne)
- 1/2 šálku strouhaného sýra (např. čedar nebo mozzarella)
- 1/4 šálku strouhaného parmazánu
- 1/4 šálku mléka
- 2 vejce, lehce rozšlehaná
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (např. petržel, pažitka nebo tymián)
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Předehřejte troubu na 190 °C a vymažte formu na muffiny máslem nebo olejem.
- V míse smíchejte bramborovou kaši, oba druhy sýra, mléko, vejce, rozpuštěné máslo, nasekané bylinky, česnekový prášek, sůl a pepř. Míchejte, dokud nevznikne homogenní směs.
- Lžící naplňte připravené formičky na muffiny asi do tří čtvrtin jejich objemu.
- Pečte v předehřáté troubě 20–25 minut, dokud povrch muffinů nezezlátne a neztuhne.
- Po upečení nechte muffiny několik minut vychladnout, poté je opatrně vyjměte z formy. Podávejte teplé.
Tipy pro vylepšení:
- Křupavá krusta: Pro dosažení křupavějšího povrchu posypte muffiny před pečením strouhankou nebo panko strouhankou smíchanou s trochou rozpuštěného másla.
- Přídavek masa: Pro sytější variantu můžete do směsi přidat na kostičky nakrájenou slaninu nebo šunku.
- Pikantní verze: Pro milovníky ostřejších chutí lze přidat špetku kajenského pepře nebo jemně nasekanou chilli papričku.
Historický kontext:
Brambory byly do Evropy přivezeny v 16. století a rychle se staly základní potravinou v mnoha kuchyních. Jejich univerzálnost a dostupnost vedly k nespočtu receptů, které využívají brambory v různých formách. Použití zbytků bramborové kaše k vytvoření nového pokrmu, jako jsou tyto muffiny, je příkladem kulinářské kreativity a snahy o minimalizaci plýtvání potravinami.
Nutriční informace:
Každý muffin obsahuje přibližně:
- Kalorie: 120 kcal
- Bílkoviny: 5 g
- Tuky: 7 g
- Sacharidy: 10 g
- Vláknina: 1 g