reklama
Ingredience:
reklama
- 1,5 kg mletého hovězího masa
- 1 žlutá cibule, jemně nasekaná
- 1,8 kg brambor, oloupaných a nakrájených na plátky o tloušťce 0,5 cm
- 2 hrnky strouhaného čedaru
- 1 plechovka (305 g) kondenzované čedarkové polévky
- 1 plechovka (354 ml) odpařeného mléka
- 1/2 hrnku mléka
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup:
- Příprava trouby: Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte zapékací mísu o rozměrech 23×33 cm.
- Příprava masa: Na středním plameni osmahněte mleté hovězí maso s nasekanou cibulí, dokud maso nezhnědne a cibule nezměkne. Osolte a opepřete podle chuti. Po osmahnutí slijte přebytečný tuk.
- Sestavení pokrmu: Do připravené zapékací mísy vrstvěte třetinu nakrájených brambor, na ně rozložte polovinu masové směsi a posypte 1/2 hrnku strouhaného čedaru. Tento postup zopakujte ještě jednou a zakončete vrstvou zbylých brambor.
- Příprava omáčky: V míse smíchejte kondenzovanou čedarkovou polévku, odpařené mléko, mléko a česnekový prášek, dokud nevznikne hladká směs. Touto omáčkou rovnoměrně přelijte vrstvy v zapékací míse.
- Pečení: Přikryjte mísu alobalem a pečte v předehřáté troubě 60 minut. Poté alobal odstraňte, posypte zbylým sýrem a pečte dalších 15 minut, dokud sýr nezezlátne a nezačne bublat.
- Servírování: Po vyjmutí z trouby nechte pokrm několik minut odpočinout a poté podávejte teplý.
Tipy:
- Pro rychlejší přípravu můžete použít předem nastrouhané brambory nebo mražené hash browns.
- Pro zvýraznění chuti přidejte do masové směsi oblíbené koření či bylinky.
- Pokrm lze připravit předem a před podáváním jej jednoduše ohřát.