Tajemství dlouhověkosti našich předků - škvarky na chlebu: Neuvěříte, jaké zdravotní výhody vám mohou přinést


Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
3.4/5 - (5 votes)

Naši předkové konzumovali mnohem více vepřové slaniny, než je dnes obvyklé, a přesto netrpěli tolika zdravotními problémy. V čem tkví tajemství? Vepřový tuk sám o sobě není škodlivý, naopak může mít pro naše zdraví přínosné účinky. Samozřejmě, všeho s mírou, ale pojďme se podívat, jaké benefity tato mastná pochoutka nabízí.

reklama

Vepřová slanina je bohatá na Omega-6 mastné kyseliny, které mohou chránit srdce a snižovat hladinu škodlivého cholesterolu. Obsahuje také cennou kyselinu arachidonovou, jež je důležitá pro zdraví našich cév a regulaci krevního tlaku. Přiměřená konzumace slaniny může posilovat stěny cév, zvyšovat jejich elasticitu a pozitivně ovlivňovat jemné svalstvo.

Kuřáci by měli slaninu zařadit do svého jídelníčku, protože obsahuje selen, který zabraňuje oxidaci a zmírňuje negativní účinky kouření na tělo. Slanina je také bohatá na vitamíny skupiny B, zejména vitamin B3, který je nezbytný pro správnou funkci metabolismu a nervového systému.

Foto: facebook.com

Překvapivě, slanina může být účinná i proti kocovině. Absorbuje přebytečný alkohol v těle a rychle snižuje jeho hladinu, což z ní činí ideální pokrm po bujarém večírku. Další výhodou je obsah kyseliny hyaluronové, která pomáhá bojovat proti vráskám a udržovat pleť mladistvou.

Není nutné chovat vlastní prase, stačí kupovat kvalitní slaninu. Při nákupu syrové slaniny u řezníka vybírejte kusy i s kůží, ze které můžete připravit vynikající huspeninu, skvělou na vazy, chrupavky a kosti. Zbytek slaniny můžete využít k přípravě domácích škvarků a masti, která je na smažení lepší než rostlinné tuky.

Pro přípravu škvarků potřebujete asi 200 g vepřového sádla bez kůže, nakrájeného na kostičky. Ty přendejte do hrnce a začněte opékat na mírném plameni za stálého míchání. Postupně se začne vytápět voňavé vepřové sádlo. Nechte směs vařit, dokud se nezačnou tvořit škvarky. Tento proces trvá déle, ale odměnou je nádherná vůně. Jakmile vidíte jasné obrysy škvarků, odeberte část masti, kterou si pečlivě uchovejte na pozdější použití. Když jsou škvarky krásně hnědé, opatrně přidejte pár lžic mléka. Mléko přidávejte pomalu, aby směs nepřekypěla. Díky mléku budou škvarky jemnější. Lehce osolte a směs sceďte. Sádlo odložte a škvarky si vychutnejte například na chlebíčku.

Foto: facebook.com

Historicky byla slanina důležitou součástí stravy v mnoha kulturách díky své dostupnosti a energetické hodnotě. Moderní výzkumy potvrzují, že při střídmé konzumaci může mít pozitivní vliv na zdraví, zejména díky obsahu nezbytných mastných kyselin a vitaminů.

Přestože se občas objevují názory, že by se měly živočišné tuky v jídelníčku omezit, novější studie naznačují, že kvalitní živočišné tuky mohou být pro tělo prospěšné. Je důležité dbát na kvalitu a množství konzumované slaniny a vybírat produkty bez nadměrného množství soli a konzervantů.

Současné trendy ve stravování také ukazují návrat k tradičním potravinám a metodám přípravy, které jsou často zdravější než průmyslově zpracované potraviny. Domácí příprava škvarků a masti je toho skvělým příkladem.


Pokračujte ve čtení.

VRÁTIT SE NA PRVNÍ STRANU

3.4/5 - (5 votes)
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení