Spousta uživatelů o tomto typu otravy neví. Britská potravinová kancelář provedla online průzkum, podle kterého 44 % z 4 500 zúčastněných Britů kuře před vařením myje.
,,Mývání syrového kuřecího nebo krůtího masa pod tekoucí vodou ve vašem dřezu tedy nemusí být zrovna nejlepší nápad.
Právě tehdy se všude kolem v kuchyni „roztrousí“ nebezpečné bakterie z masa. Mohou se dostat na kuchyňskou desku, umyvadlo, kuchyňské ručníky či jídlo, které máte v blízkosti.“
Podle expertů se z kapek vody vytváří prostředí vhodné pro šíření kampylobakterů. Je to bakterie, která se rozšiřuje rukama, oblečením, kuchyňskými utěrkami, povrchem obrobku a spotřebiči.
V online průzkumu bylo zjištěno, že přibližně 280 000 lidí ročně trpí v Británii touto bakterií. Na druhé straně, pouhých 28 % lidí o této bakterii ví. Převážně chytíme kampylobaktera z drůbeže. Je to nejběžnější druh otravy jídla.
Agentura doporučuje vyhnout se kontaktu se syrovou drůbeží.
Přestože příznaky otravy jídla trvají přibližně jen týden, bakterie mohou být smrtelná, a to hlavně pro děti mladší 5 let.
Příznaky jsou:
- průjem,
- bolesti břicha,
- křeče,
- malátnost
- horečka.
Infekce může vést k dlouhodobým zdravotním problémům, jako například ke střevním problémům a Guillan Barré syndromu.
– Vyhýbejte se mytí syrového masa.
– Skladujte zabalené maso v chladničce nebo mrazničce.
– Skladujte jej v chladničce na nejnižší poličce, aby kapky z masa nepadaly na ostatní potraviny.
– Při vaření dbejte na to, aby bylo maso pořádně uvařené nebo upečené.
– Pořádně omyjte veškeré nádobí, destičky a nástroje, které jste pro přípravu masa použili.