Tohle je důvod, proč byste nikdy neměli mýt kuře pod tekoucí vodou. Tuto chybu děláme všichni


Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
zdroj: facebook.com
reklama
Rate this post

Spousta uživatelů o tomto typu otravy neví. Britská potravinová kancelář provedla online průzkum, podle kterého 44 % z 4 500 zúčastněných Britů kuře před vařením myje.

reklama

,,Mývání syrového kuřecího nebo krůtího masa pod tekoucí vodou ve vašem dřezu tedy nemusí být zrovna nejlepší nápad.

Právě tehdy se všude kolem v kuchyni „roztrousí“ nebezpečné bakterie z masa. Mohou se dostat na kuchyňskou desku, umyvadlo, kuchyňské ručníky či jídlo, které máte v blízkosti.“

Podle expertů se z kapek vody vytváří prostředí vhodné pro šíření kampylobakterů. Je to bakterie, která se rozšiřuje rukama, oblečením, kuchyňskými utěrkami, povrchem obrobku a spotřebiči.

V online průzkumu bylo zjištěno, že přibližně 280 000 lidí ročně trpí v Británii touto bakterií. Na druhé straně, pouhých 28 % lidí o této bakterii ví. Převážně chytíme kampylobaktera z drůbeže. Je to nejběžnější druh otravy jídla.

Agentura doporučuje vyhnout se kontaktu se syrovou drůbeží.

Přestože příznaky otravy jídla trvají přibližně jen týden, bakterie mohou být smrtelná, a to hlavně pro děti mladší 5 let.

Příznaky jsou:

  • průjem,
  • bolesti břicha,
  • křeče,
  • malátnost
  • horečka.

Infekce může vést k dlouhodobým zdravotním problémům, jako například ke střevním problémům a Guillan Barré syndromu.

– Vyhýbejte se mytí syrového masa.

– Skladujte zabalené maso v chladničce nebo mrazničce.

– Skladujte jej v chladničce na nejnižší poličce, aby kapky z masa nepadaly na ostatní potraviny.

– Při vaření dbejte na to, aby bylo maso pořádně uvařené nebo upečené.

– Pořádně omyjte veškeré nádobí, destičky a nástroje, které jste pro přípravu masa použili.

Co si o tom myslíte? Sdílejte tento příspěvek is přáteli nebo nám napište komentář!

Pokračujte ve čtení.

VRÁTIT SE NA PRVNÍ STRANU

Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení