Naservírovali dětem dost odpudivý oběd
Když rodiče posílají děti do školy, doufají, že o ně bude dobře postaráno. Že ratolesti najdou během přestávek nové kamarády, získají nové znalosti a dovednosti při vyučování a dostanou také najíst. Na jídlo ze školních kuchyní se nevzpomíná ani po letech s nějakým obzvlášť velkým nadšením. To, co ale naservírovali žákům ve škole v americkém městě Dubois ve státě Pensylvánie, je ale opravdu dost nechutné.
Talíř s velmi podivným jídlem, které žáci dostali k obědu, kdosi vyfotil a zavěsil na sociální sítě. Snímek vyvolal bouřlivé reakce. Lidé byli rozhořčení, co by jejich děti měly jíst. Současně nechápali, jak se vůbec něco takového může ve školní jídelně podávat, a odsoudili kvalitu pokrmů ze školní jídelny obecně. Snažili se také odhalit, jaké jídlo studenti vlastně dostali k snědku.
Ukázalo se, že jde o velmi populární pokrm
Ze snímku zvláštního výtvoru školní jídelny se stala virální senzace. Na talíři je totiž obtížně rozpoznatelná hnědozelená hmota, na jejímž povrchu jsou vidět nechutné skvrny od tuku. Mohlo by jít třeba o rozvařenou čočku, prejt nebo břečku z vnitřností. Málokdo by jistě tipoval, že ve skutečnosti jde o populární pokrm, který za normálních okolností vypadá skvěle a děti i dospělí ho milují.
Nakonec se ukázalo, že jde o hamburger. Vypadal odpudivě, protože ho prý kuchaři převařili. „Pracovníci stravovacího provozu připravovali hamburgery při 170 stupních, ale má se to dělat jen při 155 stupních,“ cituje správce školního obvodu Luka Lansberryho. Aby k podobným excesům už v budoucnu nedocházelo, odpovědné instituce nechaly podobné typy jídel vyřadit ze školních jídelníčků.
Diskuze o kvalitě školního stravování
Tento incident otevřel širší diskuzi o kvalitě školního stravování a o tom, jak jsou obědy pro děti připravovány. Mnoho školních jídelen se potýká s omezenými rozpočty a rostoucími náklady na suroviny, což může negativně ovlivnit kvalitu podávaných pokrmů. Příběh z Pensylvánie ukazuje, že je potřeba věnovat více pozornosti správným postupům při vaření a zajistit, aby jídlo nejen splňovalo nutriční požadavky, ale také vypadalo a chutnalo dobře.
Závěr
Případ z Dubois je varováním pro všechny školní jídelny, aby věnovaly větší pozornost přípravě jídel a dbaly na to, aby pokrmy podávané dětem byly nejen zdravé, ale i chutné a vizuálně přitažlivé. Tento incident také poukazuje na potřebu lepšího školení personálu a možná i většího rozpočtu na školní stravování, aby se podobné chyby v budoucnu neopakovaly.