Toto je nejhorší ryba, kterou v obchodech kupujeme! Bohužel, Slováci i Češi ji konzumují nejvíce


Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
4/5 - (14 votes)

1. Ryby místo masa. Stojí to za to?

Slováci trpí ve velké míře kardiovaskulárními onemocněními, které jsou také první příčinou úmrtí na Slovensku z hlediska frekvence. ​maso nahradili porcí ryb a sáhli po ní alespoň dvakrát do týdne.

reklama

Ryby jsou zdrojem vysoce stravitelných bílkovin, vitamínů a minerálů a zároveň obsahují unikátní nenasycené omega-3 mastné kyseliny. Množství studií naznačuje, že jsou pro naše zdraví neocenitelné. Mají kardioprotektivní účinek, normalizují krevní tlak, chrání před aterosklerózou, zmírňují záněty v těle, brání chronickým onemocněním.

Ryby jsou cenným zdrojem bílkovin, vitamínů, minerálů a nenasycených mastných kyselin (Pixabay)

„Konzumace dvou porcí mořských ryb odpovídá příjmu DHA + EPA na úrovni 250 mg/den“ – uvádějí odborníci v publikaci o výživových normách.

Odborníci však varují, že ryby mohou být kontaminovány „těžkými kovy včetně rtuti, kadmia, olova a organických znečišťujících látek, především dioxinů a dioxinem podobných polychlorovaných bifenylů (dl-PCB)“.

Proto byste si měli ryby vybírat velmi opatrně, pamatujte na to, že některé se vyplatí vynechat.

2. Nejezte tyto ryby. Jsou zdrojem toxinů a těžkých kovů

Odborníci doporučují omezit konzumaci ryb z vodních ploch s vysokým stupněm znečištění těžkými kovy a zejména vyhýbat se dravým rybám. Tato doporučení by měla dodržovat zejména tzv. zranitelné skupiny, tj. děti, těhotné ženy a kojící matky.

Ryby, které by měly být omezeny, zahrnují:

tuňák – je ryba, která dosahuje velké velikosti a váží až 350 kg, takže může akumulovat velké množství škodlivých látek, zejména methylrtuti, uzené šproty – i když jsou šproty jedním z nejzdravějších druhů, citlivé skupiny by se měly vyhýbat zpracovaným rybím výrobkům obsahujícím nadměrné množství sodíku, pangasius – chované ryby, které mohou být kontaminovány například. rtuť, jakož i zbytky antibiotik používaných v kulturách. ve Vietnamu; z hlediska nutriční hodnoty obsahuje mnohem méně bílkovin, vitamínů, minerálů či omega-3 kyselin než jiné ryby, tilapie – stejně jako pangasius ji lze pěstovat ve znečištěných vodách v Číně, je také rekordérem v obsahu olova v mase, štika – je predátor na vrcholu potravinového řetězce, proto absorbuje velké množství těžkých kovů; stejně jako úhoř může obsahovat vysoké hladiny rtuti, žralok – hromadí i těžké kovy a jedna ze studií naznačila, že žralok žije ve vodách, kde mohou žít sinice, z nichž některé produkují nebezpečný neurotoxin BMAA (B-Metylamino L-alanin).

Odborníci mají ještě jednu radu, která se může při koupi ryb hodit. Navrhují vybrat si mořské ryby s certifikací MSC a chované ryby s certifikací ASC. Nejzdravější, ale zároveň nejdražší budou ryby s certifikátem biopotravina.

Sdílejte tento příspěvek is přáteli!


Pokračujte ve čtení.

VRÁTIT SE NA PRVNÍ STRANU

4/5 - (14 votes)
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení