Vepřové kotlety v karamelové glazuře: Sladko-slaná harmonie na talíři

Publikováno 08.04.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Ingredience:

reklama
  • 4 vepřové kotlety (asi 2,5 cm silné)
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 1/2 šálku kuřecího vývaru (nebo vody jako alternativa)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1/2 lžičky papriky (volitelně, pro zvýraznění chuti)

Postup:

  1. Příprava vepřových kotlet:
    • Omyjte kotlety pod studenou vodou a osušte je papírovými utěrkami.
    • Osolte a opepřete obě strany kotlet podle chuti.
  2. Smažení kotlet:
    • Na velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysokou teplotu.
    • Přidejte kotlety a smažte je 4–5 minut z každé strany, dokud nezískají zlatohnědou barvu.
    • Po osmažení je vyjměte z pánve a odložte stranou.
  3. Příprava glazury:
    • Do téže pánve přidejte hnědý cukr, kuřecí vývar, sójovou omáčku, worcesterskou omáčku a nasekaný česnek.
    • Pokud chcete intenzivnější chuť, přidejte papriku.
    • Směs míchejte a nechte ji vařit na mírném ohni asi 2–3 minuty, dokud nezačne houstnout.
  4. Glazování kotlet:
    • Vraťte kotlety zpět do pánve a obalte je připravenou glazurou.
    • Snižte teplotu na středně nízkou, přikryjte pánev pokličkou a vařte dalších 10 minut, dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 63 °C a glazura se pěkně nekaramelizuje.
  5. Servírování:
    • Podávejte kotlety s oblíbenými přílohami, jako jsou bramborová kaše, dušená rýže nebo pečená zelenina.
    • Před podáváním přelijte kotlety zbylou glazurou z pánve.

Tipy pro dokonalé kotlety:

  • Výběr masa: Pro tento recept jsou ideální kotlety s kostí o tloušťce přibližně 2,5 cm. Kost dodává masu více chuti a pomáhá udržet šťavnatost během vaření.
  • Příprava masa: Před vařením nechte kotlety odpočinout při pokojové teplotě asi 15 minut. To zajistí rovnoměrné propečení.
  • Kontrola teploty: Pro dosažení optimální šťavnatosti používejte kuchyňský teploměr. Vnitřní teplota by měla dosáhnout 63 °C.

Možné variace receptu:

  • Pikantní verze: Přidejte do glazury špetku kajenského pepře nebo chilli vloček pro ostřejší chuť.
  • Ovocná glazura: Nahraďte část kuřecího vývaru jablečným džusem pro sladší a ovocnější chuťový profil.
  • Bylinková varianta: Přidejte do glazury nasekané čerstvé bylinky, jako je tymián nebo rozmarýn, pro aromatičtější chuť.

Doporučené přílohy:

  • Bramborová kaše: Krémová kaše skvěle doplní sladkost glazury a vytvoří harmonickou kombinaci chutí.
  • Dušená zelenina: Brokolice, fazolky nebo mrkev podušené na másle dodají jídlu svěžest a vyváženost.
  • Čerstvý salát: Lehký salát s citronovým dresinkem osvěží chuťové pohárky a vyváží sladkost masa.

Nutriční informace (na porci):

  • Kalorie: přibližně 350 kcal
  • Bílkoviny: 35 g
  • Tuky: 15 g
  • Sacharidy: 20 g
  • Cukry: 18 g

Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení