reklama
Suroviny:
reklama
- 1 sklenice sterilovaného celeru
- 1 plechovka sterilované kukuřice
- 1 pórek
- 1 střední plechovka ananasového kompotu
- 200 g kuřecí šunky
- 5 vajec
- 200 g tvrdého sýra (např. eidam)
- Majonéza podle chuti
Postup přípravy:
- Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na plátky.
- Sterilovaný celer a kukuřici necháme okapat.
- Pórek očistíme a nakrájíme na tenké nudličky.
- Ananas scedíme a nakrájíme na menší kousky.
- Šunku nakrájíme na kostičky.
- V míse vrstvíme suroviny v následujícím pořadí: celer, kukuřice, pórek, ananas, šunka a plátky vajec.
- Vrch potřeme majonézou a posypeme nastrouhaným sýrem.
- Salát zakryjeme fólií a necháme alespoň 24 hodin odležet v lednici, aby se chutě propojily.
Tento salát je ideální jako samostatný pokrm s čerstvým pečivem nebo jako příloha k masu.
Historie vrstveného salátu:
Vrstvené saláty mají své kořeny v americké kuchyni, kde byly oblíbené zejména v 50. a 60. letech minulého století. Původně byly připravovány v průhledných miskách, aby vynikla jejich barevná skladba. Každá vrstva měla svůj specifický význam a chuť, čímž vznikal harmonický celek.
Variace a tipy:
- Zdravější verze: Pro lehčí variantu lze část majonézy nahradit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.
- Vegetariánská varianta: Šunku lze vynechat nebo nahradit tofu či jiným rostlinným proteinem.
- Přidání ořechů: Pro křupavý element můžete přidat nasekané vlašské ořechy nebo mandle.