Vrstvený salát: Barevná harmonie chutí na vašem stole

Publikováno 10.03.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Suroviny:

reklama
  • 1 sklenice sterilovaného celeru
  • 1 plechovka sterilované kukuřice
  • 1 pórek
  • 1 střední plechovka ananasového kompotu
  • 200 g kuřecí šunky
  • 5 vajec
  • 200 g tvrdého sýra (např. eidam)
  • Majonéza podle chuti

Postup přípravy:

  1. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na plátky.
  2. Sterilovaný celer a kukuřici necháme okapat.
  3. Pórek očistíme a nakrájíme na tenké nudličky.
  4. Ananas scedíme a nakrájíme na menší kousky.
  5. Šunku nakrájíme na kostičky.
  6. V míse vrstvíme suroviny v následujícím pořadí: celer, kukuřice, pórek, ananas, šunka a plátky vajec.
  7. Vrch potřeme majonézou a posypeme nastrouhaným sýrem.
  8. Salát zakryjeme fólií a necháme alespoň 24 hodin odležet v lednici, aby se chutě propojily.

Tento salát je ideální jako samostatný pokrm s čerstvým pečivem nebo jako příloha k masu.

Historie vrstveného salátu:

Vrstvené saláty mají své kořeny v americké kuchyni, kde byly oblíbené zejména v 50. a 60. letech minulého století. Původně byly připravovány v průhledných miskách, aby vynikla jejich barevná skladba. Každá vrstva měla svůj specifický význam a chuť, čímž vznikal harmonický celek.

Variace a tipy:

  • Zdravější verze: Pro lehčí variantu lze část majonézy nahradit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.
  • Vegetariánská varianta: Šunku lze vynechat nebo nahradit tofu či jiným rostlinným proteinem.
  • Přidání ořechů: Pro křupavý element můžete přidat nasekané vlašské ořechy nebo mandle.

Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení