Zlatavé a křupavé: Pečené hranolky s česnekem a parmazánem dobývají domácí kuchyně

Publikováno 08.04.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
5/5 - (1 vote)

Základem jsou klasické brambory, ideálně s tenkou slupkou, které se po důkladném omytí a nakrájení na hranolky promíchají s olivovým olejem, strouhaným parmazánem a čerstvě nasekaným česnekem. Směs se poté rozprostře na plech a peče se v troubě při vyšší teplotě, dokud hranolky nezezlátnou a nebudou křupavé na povrchu.

reklama

K finálnímu dochucení se používá další dávka parmazánu, čerstvá petrželka a případně i špetka soli dle chuti. Výsledkem je lahodná příloha nebo samostatné jídlo, které skvěle chutná s domácí majonézou, jogurtovým dipem nebo rajčatovou omáčkou.

Tento pokrm spojuje více výhod – nejenže se připravuje bez přebytečného tuku, ale také nevyžaduje drahé či těžko dostupné suroviny. Hodí se tak do běžného rodinného jídelníčku i jako rychlé pohoštění pro návštěvu.

Zajímavostí je, že pečené hranolky nejsou žádnou novinkou. Již v 80. letech se objevily v amerických kuchařkách jako alternativa ke klasickým smaženým bramborám, zejména v době, kdy se začalo více upozorňovat na negativní účinky trans-tuků a přepalovaných olejů. Dnes se trend zdravého vaření znovu dostává do popředí – čím dál víc lidí dává přednost jídlu připravenému doma, s kontrolou nad každou surovinou.

Z odborného hlediska jsou pečené hranolky šetrnější nejen k našemu zdraví, ale i k životnímu prostředí. Spotřebují méně energie než fritézy a produkují méně odpadu. Nutriční odborníci také upozorňují, že kombinace brambor, kvalitního tuku a fermentovaného sýra, jakým je parmazán, může být součástí vyváženého jídelníčku.

Zařadit do své kuchyně pečené hranolky s česnekem a parmazánem znamená spojit chuť s praktičností. Stačí pár základních surovin, dobrá trouba a chuť experimentovat – a doma si snadno připravíte něco, co chutná jako z restaurace.


5/5 - (1 vote)
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení