Afghánské ženy litují naše ženy, že musí chodit do práce. Je to úplně jiná kultura, říká arabista

Známý arabista Petr Pelikán, který Afghánistán sám několikrát navštívil, se stal vzhledem k nedávným událostem v této zemi vyhledávaným hostem několika pořadů. Během jeho návštěvy internetového pořadu Luboše Xavera Veselého se rozpovídal například i o tom, že afghánské ženy litují naše evropské ženy.
zdroj: Pixabay
reklama
5/5 - (2 votes)

Během rozhovoru v pořadu Xaver Live tak nabídl arabista Pelikán zajímavý pohled do myslí afghánských lidí, která pro nás může být mnohdy i značně nepochopitelná.

Arabista říká, že záběry zděšených lidí z kábulského letiště jsou lokální záležitostí, protože se zde a v dalších městech jedná o jinou vrstvu obyvatel. Myslí si však, že lidé na venkově, kdy Afghánistán je převážně venkovskou zemí, vnímají události posledních dní jinak než právě například v Kábulu.

Pelikán hovoří o Afghánistánu jako o spíše kmenovém území oblastních náčelníků s rodovými vazbami než státu, který by dokázala spravovat jedna centrální vláda - a nebude to prý jinak ani za vlády Tálibánu, protože vliv kmenových vůdců a jejich zvyků zůstane zachován.

Ostatně označení Tálibán prý není přesné. Jedná se podle jeho slov pouze o náš konstrukt, ale uskupení, které se chopilo moci, si samo říká Islámský emirát Afghánistán a tvořit jej mají převážně venkované. O vývoz terorismu ze země nemá obavy, protože se prý jedná spíše o afghánské nacionalisty než expanzivní islamisty.

Každý kmen poté na svém území vládne podle vlastního výkladu islámu, různých místních tradic i pravidel. Co mají Afghánci společného je prý to, že sebe často vidí jako nejlepší na světě a až přehnaně hledí na svou čest. Z toho v této kultuře podle Pelikána pramení někdy i takzvané vraždy ze cti.

Afghánské ženy litují naše ženy

Zajímavé bylo, když se debata stočila na téma žen...

Pokračování článku na další stránce

reklama
5/5 - (2 votes)
Autorský
článek
Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučujeme
Doporučené k přečtení