reklama
Suroviny:
reklama
- 1 lb (450 g) mletého hovězího masa
- 1 cibule, nasekaná
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 paprika, nakrájená na kostičky
- 1 plechovka (14 oz) nakrájených rajčat
- 1 plechovka (15 oz) červených fazolí, scezených a propláchnutých
- 2 lžíce chili prášku
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička papriky
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 šálek (240 ml) hovězího vývaru
- 1 lžíce olivového oleje
- Volitelné přílohy: nastrouhaný sýr, zakysaná smetana, nasekaný koriandr, nakrájené jalapeños, avokádo
Postup:
- Orestování masa: V hrnci rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte mleté hovězí maso a restujte, dokud nezhnědne a není propečené, přičemž ho během vaření rozdělujte lžící na menší kousky.
- Přidání zeleniny: K masu přidejte nasekanou cibuli, česnek a nakrájenou papriku. Vařte několik minut, dokud zelenina nezměkne a neuvolní aroma.
- Kořenění: Posypte směs chili práškem, mletým kmínem, paprikou, sušeným oreganem, solí a pepřem. Důkladně promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
- Přidání rajčat a fazolí: Do hrnce přidejte nakrájená rajčata se šťávou a scezené fazole. Promíchejte, aby se ingredience spojily.
- Vaření: Přilijte hovězí vývar a přiveďte směs k varu. Poté snižte teplotu a nechte chili jemně probublávat bez pokličky po dobu 30 minut až 1 hodiny, občas promíchejte. Tím se chutě prolnou a chili zhoustne.
- Dochucení: Ochutnejte chili a podle potřeby přidejte sůl, pepř nebo další koření podle chuti.
- Podávání: Servírujte horké, ozdobené podle preference nastrouhaným sýrem, zakysanou smetanou, nasekaným koriandrem, nakrájenými jalapeños nebo avokádem.
- Doplnění: Chili con carne podávejte s křupavým chlebem, kukuřičným chlebem nebo tortillovými chipsy.
Tento recept je flexibilní a můžete ho upravit podle svých chuťových preferencí přidáním dalších druhů fazolí, zeleniny nebo úpravou množství koření. Chili con carne je ideální pokrm pro chladné dny, který zasytí a zahřeje.