Chili con carne: Tradiční texaský pokrm, který zahřeje i zasytí

Publikováno 08.04.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Suroviny:

reklama
  • 1 lb (450 g) mletého hovězího masa
  • 1 cibule, nasekaná
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 1 paprika, nakrájená na kostičky
  • 1 plechovka (14 oz) nakrájených rajčat
  • 1 plechovka (15 oz) červených fazolí, scezených a propláchnutých
  • 2 lžíce chili prášku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička papriky
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 šálek (240 ml) hovězího vývaru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Volitelné přílohy: nastrouhaný sýr, zakysaná smetana, nasekaný koriandr, nakrájené jalapeños, avokádo

Postup:

  1. Orestování masa: V hrnci rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte mleté hovězí maso a restujte, dokud nezhnědne a není propečené, přičemž ho během vaření rozdělujte lžící na menší kousky.
  2. Přidání zeleniny: K masu přidejte nasekanou cibuli, česnek a nakrájenou papriku. Vařte několik minut, dokud zelenina nezměkne a neuvolní aroma.
  3. Kořenění: Posypte směs chili práškem, mletým kmínem, paprikou, sušeným oreganem, solí a pepřem. Důkladně promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
  4. Přidání rajčat a fazolí: Do hrnce přidejte nakrájená rajčata se šťávou a scezené fazole. Promíchejte, aby se ingredience spojily.
  5. Vaření: Přilijte hovězí vývar a přiveďte směs k varu. Poté snižte teplotu a nechte chili jemně probublávat bez pokličky po dobu 30 minut až 1 hodiny, občas promíchejte. Tím se chutě prolnou a chili zhoustne.
  6. Dochucení: Ochutnejte chili a podle potřeby přidejte sůl, pepř nebo další koření podle chuti.
  7. Podávání: Servírujte horké, ozdobené podle preference nastrouhaným sýrem, zakysanou smetanou, nasekaným koriandrem, nakrájenými jalapeños nebo avokádem.
  8. Doplnění: Chili con carne podávejte s křupavým chlebem, kukuřičným chlebem nebo tortillovými chipsy.

Tento recept je flexibilní a můžete ho upravit podle svých chuťových preferencí přidáním dalších druhů fazolí, zeleniny nebo úpravou množství koření. Chili con carne je ideální pokrm pro chladné dny, který zasytí a zahřeje.


Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení