Citronový pudinkový dort: Harmonie sladké nadýchanosti a osvěžující kyselosti

Publikováno 08.04.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Příprava tohoto dortu vyžaduje následující ingredience:

reklama
  • 3 velká vejce, oddělené
  • ¾ šálku (180 ml) plnotučného mléka, při pokojové teplotě
  • 2 lžíce (28 g) nesoleného másla, rozpuštěného a mírně vychladlého
  • 2 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • ½ šálku (120 ml) čerstvé citronové šťávy, při pokojové teplotě (asi ze 3 velkých citronů)
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • ⅓ šálku (41 g) univerzální mouky
  • ¼ lžičky soli
  • 1 šálek (200 g) krystalového cukru, rozděleného

Postup přípravy:

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Připravte si 6–7 ramekinů o objemu 180 ml tím, že je vymažete máslem nebo sprejem na pečení. Umístěte je do velké zapékací mísy nebo pekáče. Dorty se budou péct ve vodní lázni uvnitř této mísy.
  2. Ve velké míse vyšlehejte žloutky, mléko, rozpuštěné máslo, citronovou kůru, citronovou šťávu a vanilkový extrakt. Přidejte mouku, sůl a ¾ šálku (150 g) cukru a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  3. V samostatné míse vyšlehejte bílky elektrickým mixérem na středně vysokou rychlost, dokud nevzniknou měkké pěnové špičky, což trvá přibližně 1–2 minuty. Postupně přidávejte zbývající ¼ šálku (50 g) cukru a pokračujte ve šlehání, dokud nevzniknou pevné a lesklé špičky, asi další 1–2 minuty.
  4. Opatrně vmíchejte asi třetinu vyšlehaných bílků do citronového těsta, aby se směs odlehčila. Poté jemně přidejte zbytek bílků a míchejte, dokud není těsto homogenní. Těsto bude lehké, nadýchané a mírně tekuté.
  5. Rozdělte těsto rovnoměrně do připravených ramekinů, téměř po okraj.
  6. Do zapékací mísy, ve které jsou ramekiny, opatrně nalijte horkou vodu tak, aby sahala do poloviny výšky ramekinů. Dejte pozor, aby se voda nedostala do těsta. Pokud je to jednodušší, můžete nejprve umístit zapékací mísu s ramekiny do trouby a poté opatrně přilít horkou vodu.
  7. Pečte v předehřáté troubě, dokud nejsou dortíky nafouknuté a lehce zlatavé na povrchu, přibližně 35–40 minut. Dbejte na to, abyste dorty nepřepekli, jinak se pudinková vrstva na dně příliš zpevní.
  8. Po upečení opatrně vyjměte ramekiny z vodní lázně pomocí kleští nebo chňapky a položte je na mřížku, aby vychladly. Nechte je chladnout asi 15–20 minut před podáváním. Dortíky můžete podávat teplé nebo při pokojové teplotě.
  9. Před servírováním můžete dortíky posypat moučkovým cukrem a ozdobit čerstvými bobulemi nebo plátky citronu podle chuti.

Citronový pudinkový dort je oblíbeným dezertem v mnoha kuchyních. Jeho jedinečná textura, kombinující nadýchaný dort a krémový pudink, vzniká díky pečení ve vodní lázni, která zajišťuje rovnoměrné propečení a zachování vlhkosti. Tento dezert je ideální pro jarní a letní období, kdy osvěžující chuť citronu přijde vhod. Podávání s čerstvými bobulemi, jako jsou maliny nebo borůvky, dodá dortu další vrstvu chuti a vizuální atraktivitu.


Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení