Domácí karamelovo-čokoládové křupavé tyčinky: Sladká pochoutka pro každou příležitost

Publikováno 08.04.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Ingredience:

reklama

Pro křupavou vrstvu:

  • 3 šálky křupavých rýžových cereálií
  • 1 šálek rozdrcených preclíků (volitelně pro extra texturu)
  • 1/2 šálku rozpuštěného másla
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 1/4 šálku světlého kukuřičného sirupu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Pro karamelovou vrstvu:

  • 1 šálek karamelových bonbónů (nebo domácího karamelu)
  • 2 lžíce smetany ke šlehání

Pro čokoládovou vrstvu:

  • 1 1/2 šálku polosladkých nebo mléčných čokoládových lupínků
  • 1 lžíce kokosového oleje nebo másla

Postup:

  1. Příprava křupavé základny:
    • Vyložte čtvercovou formu o rozměrech 20×20 cm nebo 23×23 cm pečicím papírem.
    • V hrnci na středním plameni rozpusťte máslo, přidejte hnědý cukr a kukuřičný sirup. Míchejte, dokud se směs nespojí, a nechte jemně vařit asi 2 minuty.
    • Sejměte z ohně a vmíchejte vanilkový extrakt.
    • Směs nalijte na křupavé rýžové cereálie a rozdrcené preclíky, důkladně promíchejte, aby byly rovnoměrně obalené.
    • Směs pevně vtlačte do připravené formy a nechte vychladnout.
  2. Příprava karamelové vrstvy:
    • V mikrovlnné troubě v misce vhodné pro mikrovlnný ohřev zahřívejte karamelové bonbóny se smetanou ke šlehání v intervalech po 20 sekundách, mezi nimi míchejte, dokud nevznikne hladká směs.
    • Karamel rovnoměrně rozetřete na vychladlou křupavou vrstvu a nechte 10–15 minut ztuhnout.
  3. Příprava čokoládové polevy:
    • Čokoládové lupínky s kokosovým olejem (nebo máslem) rozpusťte v mikrovlnné troubě v krátkých intervalech, mezi nimi míchejte, dokud směs nebude hladká a lesklá.
    • Rozpuštěnou čokoládu nalijte na karamelovou vrstvu a rovnoměrně rozetřete.
    • Nechte tyčinky ztuhnout při pokojové teplotě nebo je dejte na 30 minut do lednice, dokud neztuhnou.

Krájení a skladování:

  • Po ztuhnutí nakrájejte tyčinky na požadované porce.
  • Skladujte v uzavřené nádobě při pokojové teplotě až 5 dní nebo v lednici až 2 týdny.

    Rate this post
    Autorský
    článek



    Co si o tom myslíte?
    Diskuze
    Doporučené k přečtení