Domácí kremrole jako z cukrárny: Křehké těsto, jemný sníh a dokonalá chuť tradice

Publikováno 30.03.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Suroviny:

reklama

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 200 g smetany ke šlehání (33%)
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření

Na náplň:

  • 150 g bílků (přibližně 5 ks)
  • 300 g cukru krupice
  • 60 ml vody

Postup přípravy:

  1. Příprava těsta: V míse smíchejte hladkou mouku se špetkou soli. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a rychle zpracujte na drobenku. Poté přilijte smetanu ke šlehání a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v lednici odpočinout alespoň 3 hodiny, ideálně přes noc.
  2. Formování kremrolí: Odpočinuté těsto rozdělte na menší části. Každou část na lehce pomoučeném vále rozválejte na plát silný přibližně 2 mm. Rádýlkem nebo ostrým nožem nakrájejte proužky široké asi 2,5 cm a dlouhé přibližně 30 cm. Kovové trubičky na kremrole lehce potřete máslem. Proužky těsta naviňte na trubičky tak, aby se jednotlivé vrstvy mírně překrývaly. Konce těsta jemně přitiskněte, aby se při pečení nerozvíjely.
  3. Pečení: Připravené kremrole položte na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů. Povrch potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v předem vyhřáté troubě na 190 °C (horkovzdušná trouba) po dobu 12–15 minut, dokud nezezlátnou. Po upečení je nechte chvíli vychladnout a poté opatrně stáhněte z trubiček.
  4. Příprava italského sněhu: V malém hrnci smíchejte 200 g cukru s 60 ml vody a zahřívejte, dokud směs nedosáhne teploty 115 °C. Mezitím začněte šlehat bílky. Jakmile začnou pěnit, postupně přidávejte zbývajících 100 g cukru a šlehejte do polotuhého sněhu. Poté tenkým pramínkem za stálého šlehání vlévejte horký cukrový rozvar. Pokračujte ve šlehání, dokud sníh nevychladne a nezíská pevnou konzistenci.
  5. Plnění kremrolí: Hotový sníh přendejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou. Každou kremroli naplňte sněhem z obou stran tak, aby byla zcela vyplněná.
  6. Dokončení: Naplněné kremrole můžete lehce posypat moučkovým cukrem. Pro dosažení nejlepší chuti je doporučeno nechat je v chladu odležet 1–2 dny, ale jsou výtečné i ihned po naplnění.

Historie a zajímavosti:

Kremrole mají v české cukrářské tradici pevné místo. Ačkoli přesný původ tohoto dezertu není zcela jasný, podobné sladkosti byly oblíbené již v 19. století v různých evropských zemích. V českých zemích se kremrole staly symbolem slavnostních příležitostí a dodnes patří mezi nejoblíbenější zákusky.

Tipy pro dokonalé kremrole:

  • Práce s těstem: Důležité je pracovat rychle, aby se máslo v těstě nerozpustilo. Studené těsto zajistí křehkost výsledného pečiva.
  • Náplň: Italský sníh je stabilní a méně náchylný k "pocení" než klasický bílkový sníh. Pokud však preferujete tradiční postup, můžete bílky šlehat nad parou s cukrem do zhoustnutí.
  • Skladování: Kremrole skladujte v chladu. Díky křehkému těstu a stabilní náplni vydrží několik dní čerstvé.

Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení