1. Strava – zdroj dlouhého života
Narodil se 13.12.1904. Stal se nejstarší žijící osobou na světě. V 90 a 98 letech prodělal dvě velké operace a ve 110 letech byl nejstarším Španělem. Když začátkem roku 2018 zemřel, všichni se ptali na tajemství Oliverovy dlouhověkosti.
Novináři se na to rozhodli zeptat jeho početné rodiny – muž po sobě zanechal čtyři děti, devět vnoučat a 15 pravnoučat. O rodinném předkovi si toho měli hodně co říct. A co považovali za zdroj dlouhověkosti? Podle jejich názoru za to mohou dobré geny, poklidný život na zemi a správná strava.
Ukázalo se, že Francisco Nunez Olivera věnoval zvláštní pozornost tomu, co se mu dostalo do úst. Podle deníku „The Local Spain“ jedl Španěl k snídani madeleine, druh piškotového dortu připraveného na olivovém oleji, který je zdrojem životodárných omega-3 mastných kyselin.
V poledne sáhl po přírodním jogurtu, který zase obsahuje bakteriální kultury prospěšné pro střevní mikroby. K obědu a večeři jedl maso nebo rybí guláš a různou zeleninu z vlastní zahrádky. V typické středomořské stravě jsou ryby hlavním a velmi zdravým zdrojem bílkovin. Díky síle vlákniny a vitamínů, minerálů a antioxidantů je zelenina považována za základ zdraví.
Studie ukázaly, že středomořská strava může chránit před kardiovaskulárními chorobami a dokonce i před některými typy rakoviny, což z ní dělá recept na dlouhý život.
Ale to není všechno. Tajemstvím 113letého muže byl jistý nápoj, který pil každý večer. Je také nenahraditelným prvkem středomořské stravy.
2. Červené víno pro dlouhou životnost
Červené víno jako zdroj rostlinných polyfenolů (Pixabay)
Francisco Nunez Olivera vypil každý den sklenku červeného vína. I když to rozhodně nezaručovalo muži tak dlouhý život, nedávný výzkum ukazuje, že víno má určité zdravotní vlastnosti.
Může za to vysoký obsah polyfenolů, které bojují proti zánětům a chrání buňky před oxidativním stresem.
Co si o tom myslí lékař?
„Jako lékaři nedoporučujeme alkohol, ale ve skutečnosti obsah polyfenolů v červeném víně – hlavně resveratrol – dodává tomuto typu nápoje přidanou hodnotu. Zvyšuje HDL cholesterol, působí antiateroskleroticky a chrání cévy. Na vině jsou však polyfenoly, nikoli alkohol.
Jsem zastáncem toho, abychom co nejčastěji sahali po zelenině a ovoci bohatém na polyfenoly – tmavé hrozny nebo tmavé ovoce obecně. Mám na mysli například bobuloviny a zeleninu jako je lilek, ale také zelí a kapustu.“