reklama
Suroviny:
reklama
- 450 g mletého hovězího masa
- 3 lžíce másla
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 480 ml hovězího vývaru
- 360 ml smetany ke šlehání (nebo mléka)
- 225 g těstovin (penne, rotini nebo špagety)
- 60 g strouhaného parmazánu
- 1 lžička italského koření
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- ¼ lžičky drcených chilli vloček (volitelně)
- Čerstvá petrželka, nasekaná (na ozdobu)
Postup:
- Příprava masa: Ve velké pánvi nebo hrnci na středním ohni osmahněte mleté hovězí maso, dokud není důkladně propečené. V případě potřeby slijte přebytečný tuk.
- Přidání česneku a másla: Do pánve přidejte máslo a nasekaný česnek. Restujte přibližně 1 minutu, dokud česnek neuvolní svou vůni.
- Přidání tekutin a těstovin: Do směsi vlijte hovězí vývar a smetanu. Přidejte těstoviny a dobře promíchejte. Přiveďte k mírnému varu.
- Vaření těstovin: Snižte teplotu na nízkou a nechte směs jemně vařit, občas promíchejte, dokud nejsou těstoviny měkké (asi 12–15 minut).
- Dokončení pokrmu: Vmíchejte parmazán, italské koření, sůl, pepř a případně chilli vločky.
- Servírování: Ozdobte nasekanou petrželkou a podávejte horké.
Tipy pro úpravy:
- Přidání zeleniny: Pro obohacení chuti a nutriční hodnoty můžete přidat houby, špenát nebo sušená rajčata.
- Alternativy masa: Místo hovězího masa lze použít mleté krůtí maso nebo klobásu pro odlišnou chuť.
- Úprava konzistence omáčky: Pokud omáčka příliš zhoustne, přidejte trochu vývaru nebo smetany pro dosažení požadované konzistence.