Klasický vaječný salátový sendvič: Rychlý a chutný recept​

Publikováno 10.03.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Na vaječný salát:

reklama
  • 6 natvrdo uvařených vajec, oloupaných a nasekaných​
  • 1/4 šálku majonézy​
  • 1 lžička dijonské hořčice​
  • 1 lžička citronové šťávy​
  • 1 lžíce nasekané pažitky (plus další na ozdobu)​
  • Sůl a pepř podle chuti

Na sendvič:

  • 4 plátky celozrnného nebo kváskového chleba, opečené​
  • Máslo nebo listy salátu (volitelné)​

Postup:

  1. V míse smíchejte nasekaná vejce, majonézu, dijonskou hořčici, citronovou šťávu a pažitku. Jemně promíchejte, dokud se ingredience nespojí. Osolte a opepřete podle chuti.​
  2. Volitelně: Pro extra chuť můžete jednu stranu každého plátku chleba namazat máslem nebo je pokrýt listy salátu pro křupavost.​
  3. Na dva plátky opečeného chleba naneste štědrou porci vaječného salátu. Přikryjte zbývajícími plátky chleba a vytvořte sendvič.​
  4. Ozdobte sendvič extra nasekanou pažitkou pro svěžest. Rozkrojte napůl a ihned podávejte.​

Čas a porce:

  • Doba přípravy: 10 minut​
  • Doba vaření: 10 minut (pro uvaření vajec)​
  • Celkový čas: 20 minut​
  • Kalorie: přibližně 290 na porci​
  • Porce: 2 sendviče​

Historický kontext a variace:

Vaječný salát má dlouhou historii a je oblíbený v mnoha kulturách po celém světě. Jeho jednoduchost a dostupnost ingrediencí z něj činí ideální pokrm pro různé příležitosti. V průběhu let vznikly různé variace tohoto receptu, které zahrnují přidání dalších ingrediencí pro obohacení chuti.​

Tipy na obměny:

  • Přidání zeleniny: Pro zvýšení nutriční hodnoty a křupavosti můžete do vaječného salátu přidat jemně nasekanou celerovou nať, červenou cibuli nebo papriku.​
  • Koření: Pro pikantnější chuť zkuste přidat špetku papriky, kari koření nebo cayenského pepře.​
  • Bylinky: Kromě pažitky můžete použít i jiné bylinky, jako je petrželka, kopr nebo estragon, které dodají salátu novou dimenzi chuti.​
foto: facebook.com

Vaječný salát je bohatý na bílkoviny díky vejcím a poskytuje také zdravé tuky z majonézy. Přidání celozrnného chleba zvyšuje obsah vlákniny, což přispívá k delšímu pocitu sytosti. Pro lehčí variantu můžete použít řecký jogurt místo části nebo celé majonézy, čímž snížíte obsah tuku a zvýšíte obsah bílkovin.​

Vaječný salátový sendvič je klasika, která nikdy neomrzí. S možností přizpůsobit si recept podle vlastních preferencí a dostupných ingrediencí je tento sendvič skvělou volbou pro rychlé a uspokojivé jídlo.


Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení