reklama
Ingredience:
reklama
- 1 středně velký květák, rozebraný na menší růžičky
- 1 mrkev, nastrouhaná
- 1/4 hrnku celeru, nakrájeného na malé kousky
- 2 a půl hrnku vody
- 2 lžičky kuřecího bujónu
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 3/4 lžičky soli
- 1/8 lžičky pepře
- 2 hrnky mléka
- 1 hrnek strouhaného sýra čedar
Postup:
- V hrnci smíchejte růžičky květáku, nastrouhanou mrkev a nakrájený celer. Přidejte vodu a kuřecí bujón. Přiveďte k varu a poté vařte na středním plameni 10–15 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Mezitím v jiném hrnci rozpusťte máslo na středním plameni. Přidejte mouku, sůl a pepř a míchejte, dokud nevznikne hladká jíška.
- Postupně přilévejte mléko za stálého míchání, aby nevznikly hrudky. Vařte na středním plameni asi 2 minuty, dokud směs nezhoustne.
- Přidejte strouhaný čedar a míchejte, dokud se sýr nerozpustí a nevznikne hladká omáčka.
- Sýrovou omáčku vlijte do hrnce s uvařenou zeleninou a dobře promíchejte. Podle chuti dosolte a dopepřete.
- Podávejte horké, případně ozdobené čerstvou petrželkou nebo špetkou chilli pro zvýraznění chuti.
Tipy na servírování:
- Podávejte s čerstvě upečeným chlebem nebo topinkami s česnekem pro sytější pokrm.
- Ozdobte křupavou slaninou nebo krutony pro přidání textury a chuti.
- Servírujte s jednoduchým zeleným salátem pro lehký oběd nebo večeři.
Tipy na přípravu:
- Pro jemnější konzistenci můžete polévku částečně rozmixovat tyčovým mixérem, přičemž ponecháte některé kousky květáku pro texturu.
- Pro vegetariánskou verzi použijte zeleninový bujón místo kuřecího.
- Použijte vyzrálý čedar pro intenzivnější sýrovou chuť.