Lahodná krémová květáková polévka s čedarem: Hřejivá pochoutka pro chladné dny

Publikováno 10.03.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Ingredience:

reklama
  • 1 středně velký květák, rozebraný na menší růžičky
  • 1 mrkev, nastrouhaná
  • 1/4 hrnku celeru, nakrájeného na malé kousky
  • 2 a půl hrnku vody
  • 2 lžičky kuřecího bujónu
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/8 lžičky pepře
  • 2 hrnky mléka
  • 1 hrnek strouhaného sýra čedar

Postup:

  1. V hrnci smíchejte růžičky květáku, nastrouhanou mrkev a nakrájený celer. Přidejte vodu a kuřecí bujón. Přiveďte k varu a poté vařte na středním plameni 10–15 minut, dokud zelenina nezměkne.
  2. Mezitím v jiném hrnci rozpusťte máslo na středním plameni. Přidejte mouku, sůl a pepř a míchejte, dokud nevznikne hladká jíška.
  3. Postupně přilévejte mléko za stálého míchání, aby nevznikly hrudky. Vařte na středním plameni asi 2 minuty, dokud směs nezhoustne.
  4. Přidejte strouhaný čedar a míchejte, dokud se sýr nerozpustí a nevznikne hladká omáčka.
  5. Sýrovou omáčku vlijte do hrnce s uvařenou zeleninou a dobře promíchejte. Podle chuti dosolte a dopepřete.
  6. Podávejte horké, případně ozdobené čerstvou petrželkou nebo špetkou chilli pro zvýraznění chuti.

Tipy na servírování:

  • Podávejte s čerstvě upečeným chlebem nebo topinkami s česnekem pro sytější pokrm.
  • Ozdobte křupavou slaninou nebo krutony pro přidání textury a chuti.
  • Servírujte s jednoduchým zeleným salátem pro lehký oběd nebo večeři.

Tipy na přípravu:

  • Pro jemnější konzistenci můžete polévku částečně rozmixovat tyčovým mixérem, přičemž ponecháte některé kousky květáku pro texturu.
  • Pro vegetariánskou verzi použijte zeleninový bujón místo kuřecího.
  • Použijte vyzrálý čedar pro intenzivnější sýrovou chuť.

Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení