Lahodný brusinkový chlebíček: Recept a tipy pro dokonalou chuť

Publikováno 08.04.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Ingredience:

  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku změklého nesoleného másla
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnku zakysané smetany
  • 1 a 1/2 hrnku čerstvých nebo mražených brusinek
  • 1/2 hrnku nasekaných ořechů (volitelně)
  • Moučkový cukr na posypání (volitelně)

Postup:

  1. Příprava trouby a formy: Předehřejte troubu na 175 °C. Formu na chlebíček o rozměrech 23×13 cm vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem pro snadnější vyjmutí.
  2. Suché ingredience: V míse smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Odložte stranou.
  3. Krémová směs: V jiné větší míse vyšlehejte změklé máslo s krystalovým cukrem do světlé a nadýchané konzistence.
  4. Přidání vajec a vanilky: Postupně zašlehejte vejce, jedno po druhém, dokud se dobře nespojí s máslovou směsí. Poté přidejte vanilkový extrakt.
  5. Kombinace směsí: Do máslové směsi střídavě přidávejte suché ingredience a zakysanou smetanu. Začněte a skončete suchými ingrediencemi. Míchejte jen do té doby, než se vše spojí; nepřemíchejte.
  6. Přidání brusinek a ořechů: Opatrně vmíchejte brusinky a nasekané ořechy (pokud je používáte), aby byly rovnoměrně rozloženy v těstě.
  7. Pečení: Těsto přelijte do připravené formy a uhlaďte povrch. Pečte v předehřáté troubě 50 až 60 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Pokud by povrch chlebíčku příliš rychle hnědl, přikryjte jej volně alobalem.
  8. Chlazení: Po upečení nechte chlebíček vychladnout ve formě asi 10 minut, poté jej vyjměte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
  9. Servírování: Před podáváním můžete chlebíček posypat moučkovým cukrem pro dekorativní efekt.

Tipy pro dokonalý brusinkový chlebíček:

  • Použití brusinek: Čerstvé brusinky dodají chlebíčku svěží chuť, zatímco mražené mohou přidat větší vlhkost. Pokud používáte mražené, nerozmrazujte je před přidáním do těsta, aby se zabránilo obarvení těsta.
  • Variace receptu: Pro obměnu můžete přidat nastrouhanou kůru z pomeranče nebo citronu, která zvýrazní ovocnou chuť chlebíčku.
  • Skladování: Chlebíček uchovávejte v uzavřené nádobě při pokojové teplotě až 3 dny. Pro delší skladování jej můžete zamrazit až na 3 měsíce.

reklama
Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení