reklama
Ingredience:
reklama
- 2 šálky vařeného kuřecího masa, nakrájeného na kostičky (pečené nebo grilované)
- 1/2 šálku majonézy
- 1/4 šálku bílého řeckého jogurtu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce medu
- 1/4 šálku nakrájeného celeru
- 1/4 šálku nakrájené červené cibule
- 1/4 šálku nasekaných kyselých okurek
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1 lžička citronové šťávy
- Sůl a pepř podle chuti
- Listy salátu nebo chléb na podávání (volitelné)
Postup:
- Příprava kuřecího masa: Pokud nemáte předem uvařené kuřecí maso, můžete použít kuřecí prsa, která upečete, ugrilujete nebo povaříte do dosažení vnitřní teploty 74 °C. Po vychladnutí maso nakrájejte na malé kousky.
- Příprava zálivky: V míse smíchejte majonézu, řecký jogurt, dijonskou hořčici, med a citronovou šťávu, dokud nevznikne hladká směs.
- Kombinace ingrediencí: Do velké mísy vložte nakrájené kuřecí maso, celer, červenou cibuli, kyselé okurky a petrželku. Jemně promíchejte.
- Spojení se zálivkou: Přelijte směs připravenou zálivkou a opatrně promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně obalily.
- Dochucení: Osolte a opepřete podle chuti. Pokud je potřeba, upravte množství hořčice, medu nebo citronové šťávy.
- Chlazení: Zakryjte mísu fólií nebo víkem a nechte v lednici alespoň 30 minut, aby se chutě propojily.
- Podávání: Podávejte na listech salátu, v sendviči nebo s krekry podle preference.
Tipy pro dokonalý kuřecí salát:
- Výběr kuřecího masa: Pro intenzivnější chuť použijte pečené nebo grilované kuřecí maso.
- Přídavek ořechů: Pro křupavost můžete přidat nasekané vlašské ořechy nebo mandle.
- Ovoce pro sladkost: Sušené brusinky nebo hroznové víno dodají salátu sladkou notu.
- Bylinky: Kromě petrželky můžete vyzkoušet i estragon nebo kopr pro obměnu chuti.
Kuřecí salát je bohatý na bílkoviny díky kuřecímu masu a řeckému jogurtu. Přidáním zeleniny, jako je celer a cibule, zvyšujete obsah vlákniny a vitamínů. Použití řeckého jogurtu místo části majonézy snižuje obsah tuku a kalorií, což činí salát zdravější alternativou.