Lahodný smetanový dezert s tvarohovým krémem a kokosem potěší každého mlsouna

Publikováno 30.03.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Ingredience:

reklama

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 4 žloutky
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 200 ml zakysané smetany

Na krém:

  • 4 bílky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 500 g tvarohu
  • 200 g krystalového cukru
  • 1 lžička škrobu

Postup:

  1. Příprava těsta: V míse smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Přidejte změklé máslo, žloutky a zakysanou smetanu. Vypracujte hladké těsto, které rozdělte na dvě stejné části a nechte odpočinout při pokojové teplotě.
  2. Příprava krému: Bílky vyšlehejte s 80 g krystalového cukru a citronovou šťávou do pevného sněhu. V jiné nádobě smíchejte tvaroh se zbylým cukrem a škrobem. Opatrně spojte tvarohovou směs s ušlehaným sněhem, aby vznikl nadýchaný krém.
  3. Sestavení dezertu: Předehřejte troubu na 200 °C. Plech vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem. Rozválejte první polovinu těsta a položte ji na připravený plech. Na těsto rovnoměrně rozetřete tvarohový krém a přikryjte druhou rozválenou polovinou těsta.
  4. Pečení: Vložte plech do předehřáté trouby a pečte 20 minut při 200 °C. Poté snižte teplotu na 150 °C a pečte dalších 5 minut.
  5. Dokončení: Po upečení nechte dezert vychladnout. Pro zvýraznění chuti a vzhledu můžete povrch posypat strouhaným kokosem.

Dodatečné tipy:

  • Variace náplně: Pro obměnu můžete do tvarohového krému přidat hrst nasekaných ořechů nebo sušeného ovoce, což dezertu dodá zajímavou texturu a chuť.
  • Čokoládová poleva: Pro milovníky čokolády lze vrchní vrstvu dezertu potřít rozpuštěnou hořkou čokoládou, která se skvěle doplňuje s kokosem a tvarohem.
  • Servírování: Dezert podávejte vychlazený, ideálně s šálkem kvalitní kávy nebo čaje, což podtrhne jeho jemnou chuť.

Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení