Oblíbená pochoutka může být nebezpečná! Už jedno sousto může způsobit vážné problémy a skončit v nemocnici


Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Salmonela v kuřecím mase

Salmonela je bakterie, která může způsobit onemocnění zvané salmonelóza. Příznaky tohoto onemocnění zahrnují:

reklama
  • Zvracení
  • Průjem
  • Horečku
  • Silné bolesti

Nákaza salmonelou byla nedávno potvrzena v kuřecím mase, zejména dováženém z Polska. Problém se týká také masa z Ukrajiny a Brazílie.

Prevence nákazy

  1. Dostatečná tepelná úprava: Maso vařte alespoň 10 minut při teplotě 70 °C. Teplota by měla dosáhnout i do středu masa.
  2. Hygiena při přípravě: Před tepelnou úpravou maso neumývejte, aby nedošlo k rozšíření bakterií po kuchyni. Po manipulaci s masem důkladně očistěte pracovní plochy a nástroje.
  3. Pozor na křížovou kontaminaci: Nepoužívejte stejné nástroje a plochy pro syrové a vařené potraviny bez jejich důkladného očištění.
  4. Skladování: Maso skladujte v lednici při teplotách pod 4 °C a odděleně od ostatních potravin.

Příznaky salmonelózy

Kromě zvracení, průjmu a horečky mohou příznaky zahrnovat:

  • Zimnici
  • Migrény
  • Celkové vyčerpání

Pokud se po konzumaci masa objeví tyto příznaky, vyhledejte lékaře. Onemocnění může vyžadovat hospitalizaci a v některých případech může být životu nebezpečné.

Zvýšené riziko v létě

Letní měsíce představují zvýšené riziko kvůli teplému počasí, které podporuje růst bakterií. Dbejte proto v tomto období na ještě přísnější hygienu a tepelnou úpravu potravin.

Závěr

I když je kuřecí maso chutné a ekonomické, jeho konzumace může být spojena s rizikem nákazy salmonelou. Dodržování hygienických zásad a dostatečná tepelná úprava masa jsou klíčovými kroky k ochraně před touto nebezpečnou bakterií. Buďte opatrní a informovaní, abyste mohli předcházet zdravotním komplikacím.

Pokračujte ve čtení.

VRÁTIT SE NA PRVNÍ STRANU

Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení