Pasta e fagioli: Tradiční italská polévka plná chutí

Publikováno 10.03.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Suroviny:

reklama
  • 2 stonky celeru, nakrájené na malé kousky
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 středně velké mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
  • 1 plechovka bílých fazolí i s nálevem
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 lžičky sušené petrželky
  • 1 lžička italských bylinek
  • 1/4 lžičky drcených chilli vloček
  • 225 g rajčatové omáčky
  • 450 ml kuřecího vývaru
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 šálek nevařených těstovin (např. ditalini nebo malé mušličky)

Postup přípravy:

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nakrájený celer a cibuli a restujte, dokud cibule nezprůhlední.
  2. Přidejte nasekaný česnek, sušenou petrželku, italské bylinky a drcené chilli vločky. Restujte další 2–3 minuty, dokud se aroma neuvolní.
  3. Přidejte nakrájené mrkve a pokračujte v restování dalších 5 minut.
  4. Vmíchejte rajčatovou omáčku a kuřecí vývar. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte mírně vařit asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne.
  5. Přidejte nevařené těstoviny a vařte podle návodu na obalu, obvykle 10–12 minut, dokud nejsou al dente.
  6. Nakonec přidejte fazole i s nálevem, promíchejte a prohřejte dalších 5 minut.
  7. Osolte a opepřete podle chuti.

Tipy na servírování: Pasta e fagioli je ideální podávat s čerstvě nastrouhaným parmazánem a křupavým chlebem. Tato polévka je skvělá jako hlavní chod nebo jako sytý předkrm.


Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení