Recept se dědil na Slovensku z generací na generace, a tak se dochoval až dodnes.
Je to takový malý poklad, takže by se dalo s trochou nadsázky říci, že je cennější než všechny peníze na světě.
Co budeme potřebovat?
- 2 vélké hlávky zelí
- 2kg uvařené rýže
- 2kg mletého vepřového masa
- 2 vajíčka
- sůl
- pepř
- červená paprika (koření)
- kysané zelí
Jaký je postup přípravy?
Maso osolíme a okořeníme, přidáme...
Pokračování článku na další stránce
[nextpage]Maso osolíme a okořeníme, přidáme již uvařenou rýži, vajíčka a promícháme.
Když máme náplň hotovou, připravíme si zelí. Celou hlávku ponoříme do vařící vody na několik vteřin a vzápětí vyndáme.
Ze zelí opatrně oddělíme celé listy, které vložíme do stejné vody a povaříme 2-3 minuty. Listy díky tomu krásně změknou a bude se s nimi dobře pracovat.
Listy následně plníme směsí mletého masa a rýže – do každého listu dáme asi 2 lžíce pripravené náplně.
Na dno hrnce navrstvíme...
Pokračování článku na další stránce
[nextpage]Na dno hrnce navrstvíme kysané zelí, uložíme plněné zelné listy jeden vedle druhého, tak aby nám náplň nevypadla.
Pro jistotu zahněte dobře i kraje. (Dávejte na tohle pozor, protože je to důležité.)
Nakonec zalijeme vodou a dáme vařit na 10-15 minut, pak přikryté necháme ještě v troubě dojít. Není třeba příliš dlouho, stačí, aby se maso pěkně uvařilo.
Na závěr se sluší napsat...
Dobrou chuť!