Podivuhodný případ explodujících skleněných dvířek
Cheryl, matka na předměstí, zažila podobný šok během karantény COVID-19. Snažila se upéct brownies, ale byly uprostřed rozmočené. Její trouba byla jen tři měsíce stará, ale uvědomila si, že její teplota je asi o 25 stupňů nižší. Po karanténě zavolala profesionála, aby její spotřebič opravili. Nejprve se ale rozhodla zařadit jej do samočistícího cyklu. Ke konci se ozval hlasitý výbuch a vnitřní sklo nad dvířky se rozbilo do trouby.
Ale po výbuchu dveří trouby Michelle Wheatové zůstalo sklo po celé kuchyni. Stejně jako Truesdale nebyla v té době zapnutá Wheatova tříletá trouba. Žádné z jejích čtyř malých dětí se naštěstí od skla nezranilo. A stejně jako Truesdale, její trouba pocházela z Frigidaire, Cheryl's byl Bosch, ale zprávy o explodujících skleněných dveřích mají i jiné značky. Ve skutečnosti Komise pro bezpečnost spotřebního zboží od roku 2019 obdržela asi 450 zpráv o této události.
Bohužel všechny tři ženy se po akci potýkaly s výrobci. Truesdaleova trouba byla stále v záruce, ale Frigidairův technik obvinil rodinu z výbuchu, i když byla trouba vypnutá. Nové dveře tak musela zaplatit z vlastní kapsy. Naštěstí Bosch vyměnil Cherylinu troubu poté, co je NBC oslovila s žádostí o vyjádření.
Mezitím Wheatova trouba již nebyla v záruce a ona musela zaplatit technikovi 100 dolarů jen za to, že řekl, že sklo je rozbité a že je potřeba ho vyměnit, což rodinu stálo dalších 314 dolarů. Frigidaire navrhl přikoupit prodlouženou záruku pro případ, že by se to opakovalo. „To se nemělo stát," řekla frustrovaná matka šesti dětí. „To byla pointa, kterou jsem se jim snažila naznačit."
Co způsobuje rozbití dvířek trouby?
„Existují dva scénáře, proč se sklo trouby může samovolně rozbít,“ říká Mark Meshulam z Chicago Window Expert. „Existuje jedna skupina pečivového skla, kterým je sodnovápenaté sklo, což je okenní sklo, které se rychle zahřívá a ochlazuje, takže dochází k jeho temperování. To je jeden typ skla, který se používá ve dvířkách trouby. Dalším typem je borosilikátové sklo. Používá se spíše v laboratorním skle nebo starém pyrexovém skle, které velmi dobře snáší teplo a chlad. Přechod na sodnovápenaté sklo tedy přinesl nárůst těchto typů prasklin, protože není tak tolerantní k tepelným cyklům, kterými sklo prochází.“
Ale je také pravděpodobné, že exploze pocházejí z inkluze sulfidu niklu, nepatrné vady ve skle. „Má jen asi desetinu milimetru v průměru. Ten malý míček má nějaké zvláštní vlastnosti. Postupem času se snaží dostat ven. A někdy může událost s vysokým teplem, jako je čištění trouby, způsobit to spontánní selhání, které tam bylo.“
Meshulam nicméně lidi ujišťuje, že funkce samočištění trouby je bezpečná. „Většina lidí provádí celý svůj život pomocí funkce samočištění a ve skutečnosti se s tímto problémem nesetká," řekl. Věří také, že mikroskopické úlomky a kazy jsou příčinou explozí pecí, když nejsou zapnuté. Ale co je na této možnosti obzvláště děsivé, je to, že dveře se mohou rozbít ještě dlouho poté, co dojde k prvotnímu poškození.
Tipy na prevenci
Někdy k těmto drobným poškozením může dojít během výroby, přepravy nebo instalace. Tyto situace jsou mimo kontrolu majitelů domů, ale existují způsoby, jak se škodám doma vyhnout. Například několik běžných zlozvyků může způsobit mikroskopické škrábance nebo třísky na skle. Patří mezi ně agresivní čisticí techniky a příliš velký fyzický tlak.