Quesabirria: Mexická delikatesa spojující tradici a inovaci

Publikováno 08.04.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Birria je tradiční mexický pokrm, jehož kořeny sahají do státu Jalisco. Původně se připravovala z kozího masa, které se pomalu dusilo v aromatickém vývaru z chilli papriček, bylin a koření, dokud nebylo dokonale měkké a plné chuti. Tento pokrm byl často podáván při slavnostních příležitostech, jako jsou svatby či svátky.

reklama

Inovace v podobě quesabirrie vznikla v Tijuaně, kde místní kuchaři zkombinovali tradiční birriu s rozpuštěným sýrem v kukuřičné tortille. Tato kombinace vytvořila pokrm, který je křížencem mezi taco a quesadillou. Quesabirria se rychle rozšířila do Spojených států, zejména díky sociálním sítím, jako je Instagram, kde uživatelé sdíleli lákavé fotografie tohoto pokrmu.

Základem quesabirrie je pomalu dušené hovězí maso, často z hovězího krku nebo žeber, vařené v bohatém vývaru z různých druhů sušených chilli papriček, rajčat, česneku a aromatických bylin, jako je oregano a kmín. Tortilly se namáčejí do tohoto vývaru, plní se masem a sýrem, nejčastěji Oaxackým nebo Monterey Jack, a poté se opékají na pánvi, dokud nejsou křupavé a sýr se nerozpustí. Podávají se s miskou vývaru (consomé) na namáčení, což dodává pokrmu další vrstvu chuti.

Quesabirria se stala symbolem moderní mexické kuchyně, která ctí tradici a zároveň se nebojí experimentovat. V různých regionech Mexika a USA vznikly různé variace tohoto pokrmu, včetně použití jiných druhů masa, jako je kuřecí nebo vepřové, či vegetariánských alternativ s použitím jackfruitu. Některé verze zahrnují také přidání různých sals, nakládaných papriček nebo avokáda jako doplňků.


Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení