reklama
Suroviny:
reklama
Pro maso:
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 malá cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 balíček taco koření (případně směs chilli prášku, kmínu, papriky a česnekového prášku)
- 120 ml vody
Pro nachos:
- 1 balení tortilla chipsů (asi 300–350 g)
- 200 g strouhaného sýra (kombinace čedaru a Monterey Jack)
- 80 ml nakrájených černých oliv
- 80 ml nakládaných jalapeños (dle chuti)
- 1 střední rajče, nakrájené na kostičky
- 1/2 červené cibule, nasekané
- Hrst čerstvého koriandru, nasekaného
- Zakysaná smetana a guacamole na ozdobu
- Salsa k podávání
Postup:
- Příprava masa:
- Na velké pánvi rozehřejte středně silný plamen. Přidejte mleté hovězí maso a za stálého míchání ho opékejte, dokud nezhnědne a neztratí růžovou barvu.
- Přebytečný tuk slijte.
- Přidejte jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Restujte několik minut, dokud cibule nezprůhlední.
- Vmíchejte taco koření a zalijte vodou. Nechte několik minut dusit, dokud směs nezhoustne a chutě se nepropojí. Poté odstavte z ohně.
- Sestavení nachos:
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Na velký plech nebo žáruvzdorný tác rozložte vrstvu tortilla chipsů.
- Rovnoměrně posypte strouhaným sýrem, aby byly pokryty všechny chipsy.
- Na sýr rovnoměrně rozprostřete připravenou masovou směs.
- Posypte nakrájenými černými olivami a nakládanými jalapeños.
- Pečení a zdobení:
- Vložte nachos do předehřáté trouby a pečte 10–15 minut, dokud se sýr nerozpustí a nezačne bublat.
- Mezitím nakrájejte rajče na kostičky, nasekejte červenou cibuli a čerstvý koriandr.
- Po vyjmutí nachos z trouby je posypte připravenými rajčaty, cibulí a koriandrem.
- Na závěr přidejte lžičky zakysané smetany a guacamole.
- Podávejte ihned salsou jako dipem.
Tipy pro dokonalé nachos:
- Výběr chipsů: Použijte kvalitní, pevné tortilla chipsy, které udrží váhu všech ingrediencí a nezvlhnou.
- Sýr: Pro nejlepší výsledek si nastrouhejte sýr sami. Předem nastrouhané sýry často obsahují přísady, které brání správnému tavení.
- Přizpůsobení chuti: Množství jalapeños upravte podle své tolerance k pálivým jídlům.
- Další možnosti: Pro vegetariánskou verzi můžete místo masa použít černé fazole nebo směs zeleniny.