Retro dezert bez pečení slaví návrat: Legendární Woolworth cheesecake znovu dobývá kuchyně

Publikováno 08.04.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
4/5 - (1 vote)

Příprava začíná jednoduchým korpusem z rozdrobených máslových sušenek graham nebo jiných podobných sušenek, které se smíchají s rozpuštěným máslem a natlačí na dno formy. Tento základ je následně pokryt vrstvou krémové náplně, jejímž základem je smetanový sýr, šlehačka a citronová šťáva, která zajišťuje osvěžující nádech. Klíčovým prvkem receptu je důkladné vychlazení – dort musí několik hodin odpočívat v lednici, ideálně přes noc, aby všechny chutě prolnuly a struktura ztuhla.

reklama

„Tento cheesecake byl mým oblíbeným už jako dítě. Vždy jsme ho s maminkou dělaly během léta,“ uvádí autorka receptu a blogerka Diana Luis. Tento dezert podle ní není jen lahůdkou, ale také spojnicí mezi generacemi – mnozí si ho pamatují z dětství a dnes ho připravují vlastním dětem.

Historie tohoto receptu sahá až do poloviny 20. století, kdy byl populární v tzv. lunch counterech – amerických občerstveních, často umístěných přímo v obchodních domech. Woolworth, který patřil k průkopníkům této formy stravování, jej podával jako jeden z dezertů v rámci svých denních nabídek. Cheesecake bez pečení tehdy symbolizoval moderní přístup ke kuchyni – rychlý, efektivní a přitom chutný.

Dnes se recept těší oblibě zejména díky své jednoduchosti a dostupnosti surovin. Je ideální volbou pro ty, kdo nemají čas péct nebo nemají troubu, ale přesto chtějí nabídnout rodině či přátelům výjimečný dezert. Navíc je recept snadno přizpůsobitelný – někteří přidávají do krému borůvky, jahody nebo malinovou polevu, jiní si vystačí s tradiční verzí.

Nutričně se sice nejedná o nejlehčí dezert, ale vzhledem k tomu, že obsahuje méně cukru než běžné pečené cheesecaky a nevyžaduje žádné umělé přísady, patří k těm příjemnějším hříchům na talíři. V letních měsících je navíc díky své svěžesti perfektní alternativou k těžkým koláčům či dortům s polevou.

Zajímavostí je, že právě návrat podobných receptů odráží širší trend v gastronomii – lidé se čím dál více obracejí k osvědčeným domácím pokrmům a sladkostem, které mají „duši“. V době, kdy přibývá průmyslově zpracovaných produktů, představují tyto klasické recepty návrat k autenticitě a rodinné atmosféře.


4/5 - (1 vote)
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení