Šokující pravda o ranní kávě: Co vám lékaři neřeknou? Tento ranní zvyk může poškodit vaše zdraví


Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
4.5/5 - (2 votes)

Přestože je káva jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě, její konzumace nalačno může přinášet řadu zdravotních komplikací. Při pití kávy na lačný žaludek totiž dochází ke zvýšení hladiny kyseliny chlorovodíkové v trávícím systému. Tato kyselina může negativně ovlivnit trávení potravy v žaludku. Zvláště lidé trpící gastritidou mohou pocítit zhoršení svého stavu.

reklama

Po těžkém jídle může zvýšená hladina kyseliny chlorovodíkové vést k problémům s trávením, jako je složitější rozklad a fermentace bílkovin. Nerozložené bílkoviny mohou způsobovat nadýmání, zácpu, průjem, nevolnost a v extrémních případech i rakovinu tlustého střeva. Proto je důležité zvážit, kdy a jak kávu konzumujete.

Odborníci také upozorňují na zvýšení hladiny kortizolu, hormonu regulujícího biorytmus a schopnost udržet pozornost, po konzumaci kávy nalačno. Kortizol je klíčový hormon řídící naše přirozené hodiny a bdělost, a jeho zvýšená hladina může způsobit problémy s adaptací organismu.

Foto: facebook.com

Konzumace jakéhokoliv nápoje nalačno, včetně kávy, může zvýšit množství kyseliny v žaludku, což může vést k nevolnosti a zvracení. Před ranním šálkem kávy je proto doporučeno se nejprve nasnídat. Pokud se nechcete vzdát ranní kávy, můžete zmírnit její škodlivé účinky přidáním mléka nebo smetany.

Káva je sice oblíbeným nápojem, ale její konzumace nalačno může mít vážné důsledky pro trávící systém. Nadměrná produkce kyseliny chlorovodíkové může způsobit pálení žáhy, žaludeční vředy a další trávicí potíže. Studie také ukazují, že zvýšená hladina kortizolu po pití kávy nalačno může ovlivnit spánek, hladinu cukru v krvi a oslabit imunitní systém.

Gastroenterologové často doporučují vyhýbat se konzumaci kávy na prázdný žaludek. Doporučují pití kávy po jídle, kdy je žaludek již naplněný a lépe neutralizuje kyselinu. Pro lidi s citlivým žaludkem nebo trávicími problémy odborníci navrhují konzumaci kávy s nižším obsahem kyselin, jako je cold brew nebo káva s mlékem či smetanou, které jsou šetrnější k trávicímu systému.

Na základě uvedených informací je zřejmé, že ranní káva může mít nepříznivé účinky na zdraví, pokud je konzumována nalačno. Každý, kdo si nemůže ranní šálek kávy odpustit, by měl zvážit úpravu své ranní rutiny a přidat do kávy mléko nebo smetanu, aby minimalizoval riziko negativních dopadů na trávení a celkové zdraví.


Pokračujte ve čtení.

VRÁTIT SE NA PRVNÍ STRANU

4.5/5 - (2 votes)
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení