Švédské pečené masové kuličky s těstovinami: Tradiční recept pro útulnou večeři

Publikováno 08.04.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Ingredience:

reklama

Pro masové kuličky:

  • 500 g mletého hovězího masa (nebo směsi hovězího a vepřového)
  • 125 ml strouhanky
  • 125 ml mléka
  • 1 malá cibule, jemně nasekaná
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky mletého nového koření (nebo muškátového oříšku)
  • 1/4 lžičky mletého kardamomu (volitelně)

Pro omáčku:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Brusinkový džem (volitelně, k podávání)

Pro těstoviny:

  • 250 g vaječných nudlí

Postup:

  1. Předehřátí trouby:Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Příprava masových kuliček:V míse smíchejte mleté maso, strouhanku, mléko, nasekanou cibuli, vejce, sůl, pepř, nové koření a kardamom (pokud používáte). Směs důkladně promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Ze směsi tvarujte malé kuličky o průměru 2,5–3,5 cm a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Pečení masových kuliček:Vložte plech s masovými kuličkami do předehřáté trouby a pečte 20–25 minut, dokud nejsou propečené a na povrchu zlatavé. V polovině pečení je můžete otočit pro rovnoměrné propečení.
  4. Vaření těstovin:Během pečení masových kuliček uvařte vaječné nudle podle pokynů na obalu, dokud nejsou al dente. Po uvaření je sceďte a odložte stranou.
  5. Příprava omáčky:V hrnci rozpusťte máslo na středním plameni. Přidejte mouku a za stálého míchání vařte 1–2 minuty, dokud směs mírně nezhnědne. Postupně přilévejte hovězí vývar a smetanu, přičemž neustále míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Směs přiveďte k mírnému varu a vařte několik minut, dokud omáčka nezhoustne. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
  6. Kombinace masových kuliček, těstovin a omáčky:Do velké zapékací mísy vložte uvařené těstoviny a upečené masové kuličky. Přelijte je připravenou omáčkou, aby byly rovnoměrně pokryté.
  7. Druhé pečení:Zapékací mísu vložte zpět do trouby a pečte dalších 15–20 minut, dokud není pokrm prohřátý a omáčka nezačne bublat.
  8. Podávání:Podávejte horké, případně s brusinkovým džemem, který dodá pokrmu tradiční švédský nádech.

Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení