Přestože mnozí z nás považují horkou polévku za zdravé a zahřívající jídlo, vyplatí se před vyzkoušením počkat, až trochu vychladne. Renomovaná lékařka, Dr. Deborah Lee z Dr. Fox Online Pharmacy varuje, že konzumace příliš horkého jídla může vést k vážným zdravotním problémům, včetně zvýšeného rizika rakoviny jícnu.
1. Horká polévka může vést k zánětu
Dr. Deborah Lee poukazuje na to, že konzumace horké polévky může nadměrně zatěžovat jícen. Příliš horké jídlo může popálit jícen, což může vést k zánětu. Pokud k podráždění dochází opakovaně a pravidelně, může to vést ke vzniku rakovinných buněk.
Jíst horkou polévku může mít podobné účinky jako pití horkých nápojů, jako je káva nebo čaj. Studie publikovaná v Clinical Nutrition ukazuje, že konzumace horkých tekutin může téměř ztrojnásobit riziko vzniku rakoviny jícnu.
Studie se zúčastnilo více než 500 000 dospělých, kteří často pili kávu a čaj. Ukázalo se, že u nich bylo vyšší riziko vzniku rakoviny jícnu. Některé důkazy naznačují, že to bylo způsobeno teplotními vlivy. Vědci však zdůraznili, že v této oblasti je potřeba další výzkum.
2. Co říkají výzkumy o teplých nápojích?
Dr. Deborah Lee také odkazovala na prospektivní studii z roku 2019 o japonských pijácích čaje. Bylo zjištěno, že lidé, kteří konzumovali alespoň 700 ml horkého čaje (≥60°C) denně, měli o 90 % vyšší riziko vzniku spinocelulárního karcinomu jícnu. ve srovnání s lidmi, kteří vypili méně než 700 ml denně při teplotách pod 60°C.
Dr. Deborah Lee poznamenala, že spinocelulární karcinom jícnu je diagnostikován častěji v Asii, což může být způsobeno jinými rizikovými faktory, jako je kouření, těžká konzumace alkoholu a znečištění životního prostředí. Adenokarcinom je však častější ve Spojeném království a v Evropě a jeho spojení s horkými nápoji je méně jasně prokázáno.
Tepelné dráždění je pravděpodobně jedním z predisponujících faktorů vzniku rakoviny jícnu. Proto se doporučuje vyhýbat se konzumaci teplých polévek a dalších látek. Jídlo a tekutiny je nejlepší konzumovat při teplotě pod 60°C.