Suroviny na těsto:
- 2 hrnky hladké mouky
- ¾ hrnku třtinového cukru
- 1 hrnek nesoleného másla (při pokojové teplotě)
- ½ hrnku moučkového cukru
- 1 vejce (velké)
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky soli
Volitelná poleva:
- 1 a ¼ hrnku moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ¼ hrnku javorového sirupu
- ½ až 1 lžíce mléka (dle potřeby)
Postup přípravy:
Začněte předehřátím trouby na 175 °C. V míse smíchejte mouku, skořici, jedlou sodu a sůl. Tuto směs poté odložte stranou.
Ve větší míse nebo pomocí mixéru vyšlehejte máslo spolu s třtinovým i moučkovým cukrem do světlé a nadýchané konzistence. Do této směsi postupně zapracujte vejce a vanilkový extrakt.
Suché ingredience přidávejte pomalu k máslové směsi, dokud nevznikne kompaktní těsto. Pokud chcete dosáhnout ještě lepší konzistence, můžete těsto nechat chladit v lednici přibližně 30 až 40 minut.
Pomocí lžíce nebo malého naběráku tvořte z těsta kuličky o velikosti přibližně 2,5 cm a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Mezi jednotlivými kuličkami ponechte mezeru asi 5 cm, aby měly sušenky prostor k rozpínání. Pečte přibližně 10–11 minut, dokud okraje nezačnou lehce hnědnout. Po upečení sušenky nechte zcela vychladnout.
Pokud se rozhodnete pro polevu, v míse smíchejte moučkový cukr s vanilkovým extraktem a javorovým sirupem. Vzniklou směs důkladně vyšlehejte do hladka. V případě potřeby můžete přidat malé množství mléka pro dosažení požadované konzistence. Polevu nalijte na vychladlé sušenky a nechte zaschnout.