Vylepšené amishské sušenky: Klasika povýšená hnědým máslem

Publikováno 30.03.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Suroviny na těsto:

reklama
  • 2 hrnky hladké mouky
  • ¾ hrnku třtinového cukru
  • 1 hrnek nesoleného másla (při pokojové teplotě)
  • ½ hrnku moučkového cukru
  • 1 vejce (velké)
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky soli

Volitelná poleva:

  • 1 a ¼ hrnku moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ¼ hrnku javorového sirupu
  • ½ až 1 lžíce mléka (dle potřeby)

Postup přípravy:

Začněte předehřátím trouby na 175 °C. V míse smíchejte mouku, skořici, jedlou sodu a sůl. Tuto směs poté odložte stranou.

Ve větší míse nebo pomocí mixéru vyšlehejte máslo spolu s třtinovým i moučkovým cukrem do světlé a nadýchané konzistence. Do této směsi postupně zapracujte vejce a vanilkový extrakt.

Suché ingredience přidávejte pomalu k máslové směsi, dokud nevznikne kompaktní těsto. Pokud chcete dosáhnout ještě lepší konzistence, můžete těsto nechat chladit v lednici přibližně 30 až 40 minut.

Pomocí lžíce nebo malého naběráku tvořte z těsta kuličky o velikosti přibližně 2,5 cm a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Mezi jednotlivými kuličkami ponechte mezeru asi 5 cm, aby měly sušenky prostor k rozpínání. Pečte přibližně 10–11 minut, dokud okraje nezačnou lehce hnědnout. Po upečení sušenky nechte zcela vychladnout.

Pokud se rozhodnete pro polevu, v míse smíchejte moučkový cukr s vanilkovým extraktem a javorovým sirupem. Vzniklou směs důkladně vyšlehejte do hladka. V případě potřeby můžete přidat malé množství mléka pro dosažení požadované konzistence. Polevu nalijte na vychladlé sušenky a nechte zaschnout.


Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení