Ingredience:
- 1 velká brokolice, rozdělená na růžičky
- 2 lžíce olivového oleje
- Hrst baby kapusty
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- 7 stroužků česneku, nasekaných
- 12 cherry rajčat, rozpůlených
- 1 střední cuketa, nakrájená na kostičky
- 1 červená paprika, nakrájená
- 1 hrnek nízkotučného strouhaného sýra mozzarella
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušené bazalky
- ½ lžičky uzené papriky (volitelné)
- Sůl a pepř podle chuti
- Sprej na vaření
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si zapékací mísu, kterou lehce postříkejte sprejem na vaření.
- V pánvi rozehřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji, dokud nezměkne a nezesklovatí, což trvá přibližně 3–4 minuty.
- Přidejte nasekaný česnek a restujte další minutu, dokud se nerozvoní.
- Přidejte brokolici, cuketu a červenou papriku. Restujte zeleninu, dokud nezačne měknout, což trvá asi 5–7 minut.
- Vmíchejte baby kapustu a cherry rajčata. Pokračujte v restování další 2–3 minuty, dokud kapusta nezvadne.
- Ochuťte směs sušeným oreganem, bazalkou, uzenou paprikou (pokud používáte), solí a pepřem. Dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo.
- Přendejte směs do připravené zapékací mísy. Posypte vrch strouhanou mozzarellou a parmazánem.
- Pečte v předehřáté troubě asi 20–25 minut, dokud sýr nezíská zlatavou barvu a nezačne bublat.
- Po vyndání z trouby nechte nákyp několik minut odpočinout, poté podávejte.
Zeleninové nákypy jsou oblíbené pro svou variabilitu a možnost využití sezónní zeleniny. Například v tradiční české kuchyni se často připravuje nákyp z různých druhů zeleniny, jako je kapusta, mrkev, celer, kedluben či květák. Tyto zeleninové směsi se kombinují s bešamelovou omáčkou, vejci a sýrem, což vytváří lahodný a sytý pokrm.
Pro zvýšení obsahu bílkovin a vlákniny můžete do nákypu přidat luštěniny, jako jsou fazole adzuki. Tato varianta je nejen chutná, ale také zasytí na delší dobu, což je výhodné při snaze o redukci hmotnosti.
Při přípravě nákypu je důležité dbát na správné dochucení. Bylinky jako oregano a bazalka dodají pokrmu aromatickou vůni, zatímco uzená paprika přidá jemný kouřový nádech. Použití nízkotučného sýra snižuje celkový obsah kalorií, aniž by byla obětována chuť.