Zeleninový nákyp: Lahodný recept pro rychlé hubnutí

Publikováno 14.03.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
1.5/5 - (2 votes)

Ingredience:

reklama
  • 1 velká brokolice, rozdělená na růžičky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Hrst baby kapusty
  • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
  • 7 stroužků česneku, nasekaných
  • 12 cherry rajčat, rozpůlených
  • 1 střední cuketa, nakrájená na kostičky
  • 1 červená paprika, nakrájená
  • 1 hrnek nízkotučného strouhaného sýra mozzarella
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky
  • ½ lžičky uzené papriky (volitelné)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Sprej na vaření

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si zapékací mísu, kterou lehce postříkejte sprejem na vaření.
  2. V pánvi rozehřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji, dokud nezměkne a nezesklovatí, což trvá přibližně 3–4 minuty.
  3. Přidejte nasekaný česnek a restujte další minutu, dokud se nerozvoní.
  4. Přidejte brokolici, cuketu a červenou papriku. Restujte zeleninu, dokud nezačne měknout, což trvá asi 5–7 minut.
  5. Vmíchejte baby kapustu a cherry rajčata. Pokračujte v restování další 2–3 minuty, dokud kapusta nezvadne.
  6. Ochuťte směs sušeným oreganem, bazalkou, uzenou paprikou (pokud používáte), solí a pepřem. Dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo.
  7. Přendejte směs do připravené zapékací mísy. Posypte vrch strouhanou mozzarellou a parmazánem.
  8. Pečte v předehřáté troubě asi 20–25 minut, dokud sýr nezíská zlatavou barvu a nezačne bublat.
  9. Po vyndání z trouby nechte nákyp několik minut odpočinout, poté podávejte.

Zeleninové nákypy jsou oblíbené pro svou variabilitu a možnost využití sezónní zeleniny. Například v tradiční české kuchyni se často připravuje nákyp z různých druhů zeleniny, jako je kapusta, mrkev, celer, kedluben či květák. Tyto zeleninové směsi se kombinují s bešamelovou omáčkou, vejci a sýrem, což vytváří lahodný a sytý pokrm.

Pro zvýšení obsahu bílkovin a vlákniny můžete do nákypu přidat luštěniny, jako jsou fazole adzuki. Tato varianta je nejen chutná, ale také zasytí na delší dobu, což je výhodné při snaze o redukci hmotnosti.

Při přípravě nákypu je důležité dbát na správné dochucení. Bylinky jako oregano a bazalka dodají pokrmu aromatickou vůni, zatímco uzená paprika přidá jemný kouřový nádech. Použití nízkotučného sýra snižuje celkový obsah kalorií, aniž by byla obětována chuť.


1.5/5 - (2 votes)
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení