reklama
Suroviny:
reklama
- 1,5–2 kg hovězího krku
- 500 g brambor typu Yukon Gold, nakrájených na větší kusy
- 4 velké mrkve, oloupané a nakrájené na silnější plátky
- 1 velká cibule, nasekaná
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 500 ml hovězího vývaru
- 250 ml červeného vína (volitelné)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvé snítky tymiánu a rozmarýnu
- 2 bobkové listy
Postup:
- Předehřátí trouby: Nastavte troubu na 150 °C. Pokud použijete pomalý hrnec, nastavte jej na nízkou teplotu.
- Opečení masa: Větší hrnec s těžkým dnem rozehřejte na středně vysokou teplotu a přidejte olivový olej. Osolené a opepřené maso opečte ze všech stran do zlatohněda. Poté jej vyjměte a odložte stranou.
- Příprava cibule a česneku: Ve stejném hrnci osmahněte cibuli do změknutí. Přidejte česnek a restujte další minutu.
- Deglazování: Do hrnce vlijte červené víno a míchejte, aby se uvolnily přípeky ze dna. Nechte několik minut povařit, aby se víno mírně zredukovalo.
- Přidání zeleniny a masa: Do hrnce nebo pomalého hrnce vložte brambory a mrkev. Na zeleninu položte opečené maso.
- Přidání vývaru a bylinek: Zalijte hovězím vývarem tak, aby tekutina sahala do poloviny masa. Přidejte tymián, rozmarýn a bobkové listy.
- Pomalu vařit: Pokud používáte troubu, přikryjte hrnec poklicí a pečte 3–4 hodiny. V pomalém hrnci vařte na nízkou teplotu 8 hodin, nebo dokud není maso měkké a snadno se rozpadá.
- Servírování: Vyjměte bobkové listy a bylinky. Maso nakrájejte na plátky a podávejte se zeleninou, přelité šťávou z výpeku.