Dokonalá hovězí pečeně s bramborami a mrkví: Recept na šťavnatý rodinný oběd

Publikováno 10.03.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Suroviny:

reklama
  • 1,5–2 kg hovězího krku
  • 500 g brambor typu Yukon Gold, nakrájených na větší kusy
  • 4 velké mrkve, oloupané a nakrájené na silnější plátky
  • 1 velká cibule, nasekaná
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 250 ml červeného vína (volitelné)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvé snítky tymiánu a rozmarýnu
  • 2 bobkové listy

Postup:

  1. Předehřátí trouby: Nastavte troubu na 150 °C. Pokud použijete pomalý hrnec, nastavte jej na nízkou teplotu.
  2. Opečení masa: Větší hrnec s těžkým dnem rozehřejte na středně vysokou teplotu a přidejte olivový olej. Osolené a opepřené maso opečte ze všech stran do zlatohněda. Poté jej vyjměte a odložte stranou.
  3. Příprava cibule a česneku: Ve stejném hrnci osmahněte cibuli do změknutí. Přidejte česnek a restujte další minutu.
  4. Deglazování: Do hrnce vlijte červené víno a míchejte, aby se uvolnily přípeky ze dna. Nechte několik minut povařit, aby se víno mírně zredukovalo.
  5. Přidání zeleniny a masa: Do hrnce nebo pomalého hrnce vložte brambory a mrkev. Na zeleninu položte opečené maso.
  6. Přidání vývaru a bylinek: Zalijte hovězím vývarem tak, aby tekutina sahala do poloviny masa. Přidejte tymián, rozmarýn a bobkové listy.
  7. Pomalu vařit: Pokud používáte troubu, přikryjte hrnec poklicí a pečte 3–4 hodiny. V pomalém hrnci vařte na nízkou teplotu 8 hodin, nebo dokud není maso měkké a snadno se rozpadá.
  8. Servírování: Vyjměte bobkové listy a bylinky. Maso nakrájejte na plátky a podávejte se zeleninou, přelité šťávou z výpeku.

Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení