Domácí kořenící směsi: Tajemství lahodného pečeného kuřete

Publikováno 10.03.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Ingredience:

reklama
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • ½ lžičky třtinového cukru
  • ¼ lžičky mletého pepře

Postup:

  1. Všechny uvedené ingredience důkladně promíchejte v misce.
  2. Připravenou směsí rovnoměrně potřete celé kuře, nezapomeňte ani na vnitřní část.
  3. Kuře vložte do pekáče, přidejte několik kousků másla a lehce podlijte vodou.
  4. Pekáč přikryjte a vložte do trouby předehřáté na 220 °C.
  5. Po 30 minutách kuře zkontrolujte, případně podlijte další vodou, znovu přikryjte a pečte další 2 hodiny.
  6. Během pečení každých 30 minut přelévejte kuře výpekem.
  7. Posledních 30 minut pečte kuře odkryté, aby získalo křupavou kůrčičku.

Tato směs koření dodá kuřeti výraznou chuť s jemnými bylinkovými tóny. Pokud preferujete pikantnější variantu, můžete přidat špetku mletého chilli. Pro lehce kouřovou příchuť lze sladkou papriku nahradit uzenou paprikou.

Alternativní kořenící směsi

Existuje mnoho dalších kombinací koření, které můžete vyzkoušet:

  • Bylinková směs: Kombinace tymiánu, rozmarýnu a oregana dodá kuřeti svěží bylinkovou chuť.
  • Pikantní směs: Směs mleté papriky, chilli, kari, pepře a sušeného česneku vytvoří ostrou a aromatickou chuť.
  • Sladko-pikantní směs: Přidání medu nebo třtinového cukru spolu s pálivými složkami, jako je chilli, vytvoří zajímavý kontrast chutí.

Tipy pro dokonalé pečené kuře

  • Příprava masa: Před pečením nechte kuře alespoň hodinu při pokojové teplotě. Tím zajistíte rovnoměrné propečení a šťavnatost masa.
  • Podvázání kuřete: Pro rovnoměrné propečení svažte nohy kuřete kuchyňským provázkem.
  • Podložení masa: Aby se kuře nepřipalovalo a bylo rovnoměrně propečené, položte ho na mřížku nebo několik špejlí umístěných na dně pekáče.

Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení