reklama
Ingredience:
reklama
Pro těsto:
- 3 hrnky hladké mouky
- 1/4 hrnku krystalového cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1 balíček (2 1/4 lžičky) sušeného droždí
- 1/2 hrnku mléka
- 1/4 hrnku vody
- 1/4 hrnku nesoleného másla, nakrájeného na kostičky
- 2 velká vejce
Pro skořicovou náplň:
- 1/4 hrnku změklého nesoleného másla
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 2 lžíce mleté skořice
Pro polevu:
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1–2 lžíce mléka
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Příprava těsta:
- Ve velké míse smíchejte 2 hrnky mouky, krystalový cukr, sůl a sušené droždí.
- V malém hrnci zahřejte mléko, vodu a máslo na mírném ohni, dokud se máslo nerozpustí. Směs nechte zchladnout na vlažnou teplotu.
- Do suchých ingrediencí přidejte vlažnou mléčnou směs a vejce. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Postupně přidávejte zbylý 1 hrnek mouky a hněťte těsto 5–7 minut, dokud nebude hladké a pružné.
- Těsto vytvarujte do koule, vložte do vymazané mísy, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Příprava skořicové náplně:
- V malé misce smíchejte změklé máslo, hnědý cukr a mletou skořici, dokud nevznikne jednotná směs.
- Sestavení chleba:
- Po vykynutí těsto prohněťte, aby se uvolnily vzduchové bubliny.
- Na pomoučeném povrchu těsto rozválejte na obdélník o rozměrech přibližně 30×40 cm.
- Rovnoměrně rozetřete skořicovou náplň po celé ploše těsta, přičemž ponechte malý okraj bez náplně.
- Tvarování chleba:
- Začněte rolovat těsto z delší strany do tvaru rolády.
- Spojte okraje těsta, aby se roláda nerozbalovala.
- Ostrým nožem nebo stěrkou rozřízněte roládu podélně na dvě poloviny, čímž odhalíte vrstvy náplně.
- Obě poloviny spleťte dohromady tak, aby řezné strany směřovaly nahoru, čímž vynikne skořicová náplň.
- Pečení chleba:
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Spletené těsto vložte do vymazané formy na chléb.
- Přikryjte formu vlhkou utěrkou a nechte těsto kynout dalších 30 minut.
- Pečení:
- Pečte chléb v předehřáté troubě 30–35 minut, dokud povrch nezezlátne a při poklepání na spodek zní dutě.
- Příprava polevy:
- Během pečení smíchejte v malé misce moučkový cukr, mléko a vanilkový extrakt, dokud nevznikne hladká poleva.
- Dokončení:
- Po vytažení chleba z trouby jej nechte několik minut vychladnout ve formě, poté jej přeneste na mřížku, aby zcela vychladl.
- Přelijte vychladlý chléb připravenou polevou.