Domácí skořicový chléb: Recept krok za krokem

Publikováno 08.04.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Ingredience:

reklama

Pro těsto:

  • 3 hrnky hladké mouky​
  • 1/4 hrnku krystalového cukru​
  • 1/4 lžičky soli​
  • 1 balíček (2 1/4 lžičky) sušeného droždí​
  • 1/2 hrnku mléka​
  • 1/4 hrnku vody​
  • 1/4 hrnku nesoleného másla, nakrájeného na kostičky​
  • 2 velká vejce​

Pro skořicovou náplň:

  • 1/4 hrnku změklého nesoleného másla​
  • 1/2 hrnku hnědého cukru​
  • 2 lžíce mleté skořice​

Pro polevu:

  • 1 hrnek moučkového cukru​
  • 1–2 lžíce mléka​
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu​

Postup:

  1. Příprava těsta:
    • Ve velké míse smíchejte 2 hrnky mouky, krystalový cukr, sůl a sušené droždí.​
    • V malém hrnci zahřejte mléko, vodu a máslo na mírném ohni, dokud se máslo nerozpustí. Směs nechte zchladnout na vlažnou teplotu.​
    • Do suchých ingrediencí přidejte vlažnou mléčnou směs a vejce. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.​
    • Postupně přidávejte zbylý 1 hrnek mouky a hněťte těsto 5–7 minut, dokud nebude hladké a pružné.​
    • Těsto vytvarujte do koule, vložte do vymazané mísy, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.​
  2. Příprava skořicové náplně:
    • V malé misce smíchejte změklé máslo, hnědý cukr a mletou skořici, dokud nevznikne jednotná směs.​
  3. Sestavení chleba:
    • Po vykynutí těsto prohněťte, aby se uvolnily vzduchové bubliny.​
    • Na pomoučeném povrchu těsto rozválejte na obdélník o rozměrech přibližně 30×40 cm.​
    • Rovnoměrně rozetřete skořicovou náplň po celé ploše těsta, přičemž ponechte malý okraj bez náplně.​
  4. Tvarování chleba:
    • Začněte rolovat těsto z delší strany do tvaru rolády.​
    • Spojte okraje těsta, aby se roláda nerozbalovala.​
    • Ostrým nožem nebo stěrkou rozřízněte roládu podélně na dvě poloviny, čímž odhalíte vrstvy náplně.​
    • Obě poloviny spleťte dohromady tak, aby řezné strany směřovaly nahoru, čímž vynikne skořicová náplň.​
  5. Pečení chleba:
    • Předehřejte troubu na 175 °C.​
    • Spletené těsto vložte do vymazané formy na chléb.​
    • Přikryjte formu vlhkou utěrkou a nechte těsto kynout dalších 30 minut.​
  6. Pečení:
    • Pečte chléb v předehřáté troubě 30–35 minut, dokud povrch nezezlátne a při poklepání na spodek zní dutě.​
  7. Příprava polevy:
    • Během pečení smíchejte v malé misce moučkový cukr, mléko a vanilkový extrakt, dokud nevznikne hladká poleva.​
  8. Dokončení:
    • Po vytažení chleba z trouby jej nechte několik minut vychladnout ve formě, poté jej přeneste na mřížku, aby zcela vychladl.​
    • Přelijte vychladlý chléb připravenou polevou.

Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení