Italské opilé nudle: Spojení chutí Itálie a Thajska

Publikováno 08.04.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
1/5 - (1 vote)

Ingredience

reklama
  • 8 oz (225 g) pappardelle nebo jiných širokých těstovin
  • 1 lb (450 g) italské klobásy (sladké nebo pikantní, dle preference)
  • 1 červená paprika, nakrájená na tenké plátky
  • 1 žlutá paprika, nakrájená na tenké plátky
  • 1 zelená paprika, nakrájená na tenké plátky
  • 1 střední cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 4 stroužky česneku, nasekané najemno
  • 1/2 šálku suchého bílého vína (např. Pinot Grigio)
  • 1/2 šálku kuřecího vývaru
  • 1 plechovka (14,5 oz) krájených rajčat
  • 1/2 lžičky drcených chilli vloček (volitelně, pro pikantnost)
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Čerstvá bazalka, nasekaná, na ozdobu
  • Parmazán, nastrouhaný, k podávání
  • Olivový olej

Postup přípravy

  1. Příprava těstovin: Ve velkém hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a uvařte pappardelle podle pokynů na obalu. Po uvaření je sceďte a odložte stranou.
  2. Příprava klobásy: Na velké pánvi rozehřejte trochu olivového oleje na středním plameni. Přidejte italskou klobásu, kterou během vaření rozdělte na menší kousky. Smažte ji, dokud není rovnoměrně propečená a zlatavá. Poté ji vyjměte z pánve a odložte stranou.
  3. Smažení zeleniny: Do stejné pánve přidejte podle potřeby další olivový olej. Vsypte nakrájené papriky a cibuli. Restujte přibližně 5 minut, dokud zelenina mírně nezměkne. Poté přidejte nasekaný česnek a restujte další minutu, dokud se nerozvoní.
  4. Deglazování pánve: Do pánve nalijte bílé víno a důkladně promíchejte, aby se uvolnily přípečky ze dna. Nechte směs vařit několik minut, dokud se objem tekutiny nezmenší přibližně na polovinu.
  5. Přidání rajčat a vývaru: Do pánve přidejte krájená rajčata včetně šťávy, kuřecí vývar a drcené chilli vločky, pokud je používáte. Směs přiveďte k mírnému varu a vařte 5–7 minut, aby se chutě propojily.
  6. Kombinace ingrediencí: Vraťte opečenou klobásu zpět do pánve a promíchejte. Přidejte uvařené těstoviny a vše důkladně promíchejte, aby se těstoviny obalily omáčkou.
  7. Dochucení a servírování: Podle chuti osolte a opepřete. Při podávání posypte nasekanou čerstvou bazalkou a nastrouhaným parmazánem. Podávejte horké.

Tipy pro dokonalý pokrm

  • Výběr klobásy: Pikantní italská klobása dodá pokrmu výraznější chuť, zatímco sladká varianta bude jemnější.
  • Alternativy těstovin: Pokud nemáte k dispozici pappardelle, můžete použít jiné široké těstoviny, jako jsou fettuccine nebo tagliatelle.
  • Přizpůsobení pikantnosti: Pro méně pikantní verzi vynechte drcené chilli vločky a použijte sladkou klobásu. Naopak pro ostřejší chuť přidejte více chilli vloček nebo použijte pikantní klobásu.

1/5 - (1 vote)
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení