Klasická domácí sekaná s pikantní glazurou

Publikováno 08.04.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
5/5 - (1 vote)

Suroviny:

reklama

Pro sekanou:

  • 680 g mletého hovězího masa (lze kombinovat s mletým vepřovým)​
  • 120 ml strouhanky​
  • 120 ml mléka​
  • 80 ml jemně nasekané cibule​
  • 80 ml jemně nasekané papriky (zelené nebo červené)​
  • 2 stroužky česneku, prolisované​
  • 60 ml kečupu​
  • 60 ml barbecue omáčky​
  • 60 ml nastrouhaného parmazánu​
  • 1 vejce​
  • 1,5 lžičky soli​
  • 0,5 lžičky mletého černého pepře​
  • 0,5 lžičky sušeného oregana​
  • 0,5 lžičky sušeného tymiánu​
  • 0,5 lžičky papriky​
  • 0,25 lžičky kajenského pepře (volitelné pro pikantnější chuť)​

Pro glazuru:

  • 60 ml kečupu​
  • 2 lžíce hnědého cukru​
  • 1 lžička worcesterské omáčky​

Postup:

  1. Příprava trouby: Předehřejte troubu na 175 °C.​
  2. Směs na sekanou: Ve velké míse smíchejte mleté maso, strouhanku, mléko, nasekanou cibuli, papriku, česnek, kečup, barbecue omáčku, parmazán, vejce, sůl, pepř, oregano, tymián, papriku a kajenský pepř (pokud používáte). Důkladně promíchejte, ale nepřemíchejte, aby sekaná zůstala šťavnatá.​
  3. Tvarování sekané: Vytvarujte z masové směsi bochník a položte ho do vymazané nebo pečicím papírem vyložené zapékací formy.​
  4. Příprava glazury: V malé misce smíchejte kečup, hnědý cukr a worcesterskou omáčku.​
  5. Nanesení glazury: Rovnoměrně potřete vršek sekané připravenou glazurou.​
  6. Pečení: Pečte v předehřáté troubě 60 až 75 minut, dokud vnitřní teplota sekané nedosáhne 71 °C. Pokud nemáte teploměr, zkontrolujte propečení rozkrojením středu sekané; šťáva by měla být čirá a maso bez růžového zabarvení.​
  7. Odpočinutí a servírování: Po vyjmutí z trouby nechte sekanou 10 minut odpočinout, aby se šťávy rovnoměrně rozložily. Poté nakrájejte na plátky a podávejte s oblíbenými přílohami, jako jsou bramborová kaše a dušená zelenina.


5/5 - (1 vote)
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení