reklama
Ingredience:
reklama
- Na citronový krém (lemon curd):
- kůra z 1 citronu
- 125 ml (½ šálku) citronové šťávy
- 120 g (½ šálku) cukru
- 3 vejce
- 2 žloutky
- 120 g nesoleného másla
- Na základ a krémovou vrstvu:
- 200 g sušenek
- 400 g smetanového sýra (např. mascarpone)
- 180 g (¾ šálku) cukru
- 2 lžíce citronového krému
- 500 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Příprava citronového krému (lemon curd):
- V míse vyšlehejte 3 vejce a 2 žloutky s 120 g cukru do hladké směsi.
- Přidejte nastrouhanou kůru z jednoho citronu a 125 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy. Důkladně promíchejte.
- Směs přelijte do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne na konzistenci pudinku.
- Vmíchejte 120 g másla, dokud se zcela nerozpustí. Poté krém přelijte do jiné nádoby, zakryjte fólií tak, aby se dotýkala povrchu krému, a nechte vychladnout.
- Příprava základu:
- Sušenky rozdrťte na jemné drobky, které poslouží jako spodní vrstva dezertu.
- Příprava krémové vrstvy:
- V míse vyšlehejte 400 g smetanového sýra s 180 g cukru do hladké konzistence.
- Přidejte 2 lžíce vychladlého citronového krému a promíchejte.
- Přilijte 500 ml smetany ke šlehání a šlehejte, dokud nevznikne nadýchaný krém.
- Sestavení dezertu:
- Do skleniček nebo misek dejte vrstvu rozdrcených sušenek.
- Na sušenky naneste vrstvu citronového krému.
- Následuje vrstva smetanového krému.
- Celý dezert zakončete lžící citronového krému na povrchu.
Tipy:
- Při přípravě citronového krému vařte směs na mírném ohni a neustále míchejte, aby se zabránilo připálení nebo vzniku hrudek. Krém by měl být dostatečně hustý, aby ulpíval na zadní straně lžíce.
- Po uvaření nechte citronový krém zcela vychladnout. Zakrytí fólií přímo na povrchu krému zabrání vytvoření škraloupu.