Rychlý a neodolatelný domácí citronový dezert

Publikováno 31.03.2025
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

Ingredience:

reklama
  • Na citronový krém (lemon curd):
    • kůra z 1 citronu
    • 125 ml (½ šálku) citronové šťávy
    • 120 g (½ šálku) cukru
    • 3 vejce
    • 2 žloutky
    • 120 g nesoleného másla
  • Na základ a krémovou vrstvu:
    • 200 g sušenek
    • 400 g smetanového sýra (např. mascarpone)
    • 180 g (¾ šálku) cukru
    • 2 lžíce citronového krému
    • 500 ml smetany ke šlehání

Postup:

  1. Příprava citronového krému (lemon curd):
    • V míse vyšlehejte 3 vejce a 2 žloutky s 120 g cukru do hladké směsi.
    • Přidejte nastrouhanou kůru z jednoho citronu a 125 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy. Důkladně promíchejte.
    • Směs přelijte do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne na konzistenci pudinku.
    • Vmíchejte 120 g másla, dokud se zcela nerozpustí. Poté krém přelijte do jiné nádoby, zakryjte fólií tak, aby se dotýkala povrchu krému, a nechte vychladnout.
  2. Příprava základu:
    • Sušenky rozdrťte na jemné drobky, které poslouží jako spodní vrstva dezertu.
  3. Příprava krémové vrstvy:
    • V míse vyšlehejte 400 g smetanového sýra s 180 g cukru do hladké konzistence.
    • Přidejte 2 lžíce vychladlého citronového krému a promíchejte.
    • Přilijte 500 ml smetany ke šlehání a šlehejte, dokud nevznikne nadýchaný krém.
  4. Sestavení dezertu:
    • Do skleniček nebo misek dejte vrstvu rozdrcených sušenek.
    • Na sušenky naneste vrstvu citronového krému.
    • Následuje vrstva smetanového krému.
    • Celý dezert zakončete lžící citronového krému na povrchu.

Tipy:

  • Při přípravě citronového krému vařte směs na mírném ohni a neustále míchejte, aby se zabránilo připálení nebo vzniku hrudek. Krém by měl být dostatečně hustý, aby ulpíval na zadní straně lžíce.
  • Po uvaření nechte citronový krém zcela vychladnout. Zakrytí fólií přímo na povrchu krému zabrání vytvoření škraloupu.

Rate this post
Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení