reklama
Suroviny:
reklama
- 1 menší cibule, nastrouhaná
- ½ hrnku čerstvé hladkolisté petržele, nasekané
- ⅔ hrnku strouhaného parmazánu
- ⅓ hrnku italské strouhanky
- 1 velké vejce
- 2 lžíce marinara omáčky + ⅓ hrnku navíc
- 3 stroužky česneku, nasekané
- Špetka drcených chilli vloček
- Sůl a pepř podle chuti
- 700–900 g mletého hovězího masa
- 16 kostek mozzarelly (asi 1,5 cm)
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C a umístěte rošt do spodní třetiny trouby.
- Ve velké míse smíchejte nastrouhanou cibuli, nasekanou petržel, strouhaný parmazán, italskou strouhanku, vejce, 2 lžíce marinara omáčky, nasekaný česnek, drcené chilli vločky, sůl a pepř.
- Přidejte mleté hovězí maso a důkladně promíchejte rukama, dokud nevznikne homogenní směs.
- Z masové směsi vytvarujte 16 kuliček. Do středu každé kuličky vytvořte důlek, vložte kostku mozzarelly a pečlivě uzavřete, aby sýr byl zcela obalen masem.
- Na dno zapékací mísy rozetřete ⅓ hrnku marinara omáčky. Umístěte masové kuličky do mísy a pokapejte je trochou extra panenského olivového oleje.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 15 minut, dokud nejsou kuličky propečené a sýr uvnitř se nerozpustí.
Tipy a doplňující informace:
- Výběr masa: Pro šťavnatější kuličky můžete použít směs mletého hovězího a vepřového masa v poměru 1:1.
- Strouhanka: Italskou strouhanku lze nahradit klasickou strouhankou smíchanou s italskými bylinkami, jako je oregano a bazalka.
- Omáčka: Marinara omáčku můžete připravit doma z rajčat, česneku, cibule a bylinek, nebo použít kvalitní kupovanou variantu.
- Podávání: Tyto masové kuličky skvěle chutnají s těstovinami, čerstvým pečivem nebo jako samostatný pokrm doplněný zeleninovým salátem.