Těchto 9 chyb může zničit vaši sklokeramickou desku. Děláte je i vy?

Publikováno 22.05.2025
Autor:
Hashtagy článku: #ŽádnéNicNásNenapadlo
reklama
Rate this post

2. Pokládání těžkých nebo nestabilních hrnců

Litina nebo objemné hrnce mohou způsobit mikropraskliny, které se později rozšíří. Těžké nádobí pokládejte jemně a vždy ho umístěte rovnoměrně na varnou zónu.

reklama

3. Posouvání hrnců po povrchu

Táhnete nádobí po desce? Každé posunutí může způsobit škrábance. Hrnce vždy zvedejte a přesouvejte bez kontaktu se sklem.

4. Používání nevhodného nádobí

Hrubá nebo nerovná dna, typická například pro keramiku či litinu, poškozují desku. Ideální je nádobí s hladkým dnem – nerez či hliník jsou sázka na jistotu.

5. Neodstraňování nečistot včas

Zaschlé zbytky, především cukrové, mohou při zahřátí chemicky reagovat se sklem a zanechat trvalé skvrny. Jakmile deska vychladne, nečistoty jemně očistěte.

6. Používání příliš vysoké teploty

Extrémní teploty způsobují tepelný šok a praskliny. Sklokeramika je efektivní – není potřeba přetápět. Používejte střední výkon a přizpůsobte jej pokrmu.

7. Nepoužívání ochranného krytu

Silikonové nebo tvrzené skleněné kryty chrání povrch nejen při vaření, ale i během běžného provozu kuchyně. Zabraňují poškrábání, skvrnám a jinému opotřebení.

8. Překročení nosnosti

Deska má své limity. Přetěžování může vést k prasknutí. Neklaďte na ni těžké předměty, nesedejte si na ni a zkontrolujte doporučenou hmotnost v návodu.

9. Čištění za horka

Skleněný povrch musí před čištěním úplně vychladnout. Jinak hrozí nejen popáleniny, ale i poškození materiálu čisticím prostředkem.

Závěrem:

Sklokeramické desky jsou krásné, ale citlivé. Správná péče a vyvarování se těchto 9 chyb může výrazně prodloužit jejich životnost a udržet vaši kuchyni bezpečnou a stylovou.



Autorský
článek



Co si o tom myslíte?
Diskuze
Doporučené k přečtení